<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105552" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Смъртността ...

Г-20 искат 70% от световното население да бъде ваксинирано до средата на 2022-а

30 Октомври 2021
0 3672

Г-20 искат 70% от световното население да бъде ваксинирано до средата на 2022-а, пише Mediapool.

Има ли дълготрайни странични ефекти от ваксините? Ето какво казват фактите

За целта ще са необходими 20 милиарда долара. Това заяви в кулоарите на срещата управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

“За да подпомогнем постигането на глобалната цел поне 40 процента от населението във всички страни до бъде ваксинирано до края на тази година и 70 процента до средата на 2022 г., ще предприемем подпомагащи мерки с цел повишаване на доставките на ваксини и основни медицински продукти и материали за развиващите се държави и за премахване на съответните пречки в доставките и финансирането”, се казва в комюнике на министрите от Г-20, видяно от Ройтерс.

Създаване на работна група

В текста пише още, че групата на най-големите икономики в света ще създаде съвместна финансово-здравна работна група. Една от целите ѝ ще е да подобри диалога и глобалното сътрудничество по въпроси, отнасящи се до готовността за превенция и реакция на пандемии. Тя също така ще поощрява обмена на опит и добри практики. Ще изготвя и споразумения за координация между финансовите и здравните министерства. Освен това ще насърчава общи действия, оценка и справяне с извънредни здравни ситуации и ще насърчава ефективното управление на ресурсите.

Г-20 искат 70% от световното население да бъде ваксинирано до средата на 2022-а

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света ще се ангажират в подкрепа на усилията за съкращаване до 100 дни на периода, необходим за разработването на нови ваксини, лекарства и тестове, в случай на пандемия, предаде Ройтерс. Агенцията цитира проектодокумент за предстоящата утре и вдругиден в Рим среща на върха на Г-20.

При обичайни обстоятелства разработването на ваксини може да отнеме повече от едно десетилетие, но пандемията от новия коронавирус стимулира безпрецедентна бързина в изследванията, изпитванията и регулаторните процедури, които направиха възможна появата на готови ваксини за по-малко от година. Сега лидерите на Г-20 искат този период да се съкрати още повече, отбелязва Ройтерс.

При извънредни здравни ситуации, които са предизвикани от пандемия, “ние ще подкрепяме науката така, че да може да скъси цикъла за разработването на безопасни и ефективни ваксини, както и за изготвянето на методи за терапия и диагностика, от 300 на 100 дни”. Това пише в проекта, видян от Ройтерс.

Документът все още може да претърпи корекции в последния момент, но официални източници изразиха очакване този ангажимент да остане непроменен.

Г-20 искат 70% от световното население да бъде ваксинирано до средата на 2022-а

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции