<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106484" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Репресиран ж...

Гърция търси решение на проблема с фалшивите сертификати от България

05 Ноември 2021
0 2451

Гърция търси решение на проблема с фалшивите сертификати от България, предава Дневник.

В репортаж на гръцката обществена телевизия ЕРТ се цитира посредник, който твърди, че сертификатът е достъпен срещу сумата от 300 евро. По думите му “всеки” може да се снабди със сертификат, без да се ваксинира, и то само за 15 минути. 

“Аз зная за над 100 сертификата за три месеца. Каналът е български, просто има тук хора… Мисля, че са хиляди издадените сертификати”, казва мъжът.

Фалшиви Covid сертификати от България плъзнаха из Гърция

Фалшивите сертификати в Гърция не са “български” патент

Фалшивите сертификати са сериозен проблем в Гърция и употребата им там далеч не е “български” патент, ако се има предвид репортаж на гръцкия “Прото тема” (във вестника също е описана историята от ЕРТ). В някои случаи плащанията се правят онлайн и дори с биткойн. Мнозина опитват да заобиколят правилата въпреки нарастващия брой случаи.

Гърция търси решение на проблема с фалшивите сертификати от България
Снимка: European commission

Според този материал има и доста по-евтини оферти от българските – 165 евро за сертификат, 65 за тест. Вестникът нарича ситуацията “епидемия”. В “Катимерини” наричат българската схема “фабрика за фалшиви сертификати”, заливаща Северна Гърция.

Мерки срещу тях

Съгласно европейския регламент, уреждащ използването на сертификата в ЕС, държавите са задължени да приемат издадените в останалите страни документи, ако те отговарят на изискванията за съдържание. Проверката за автентичността на документите и разследването на сигналите за измами са отговорност на властите в държавата, издала сертификата. ЕВРОПОЛ образува работна група за разследвания на фалшиви Covid сертификати, които засягат няколко държави.

Пред ЕРТ експерти говорят за възможността да се използват оставени “електронни следи” и да се изправят пред правосъдието в Гърция хора, получили фалшиви сертификати в България.

От септември Гърция увеличи наказанията за доказани измами при Covid тестове и сертификати – солидни глоби и затвор. За всеки неоснователно издаден (без ваксина или действително изследване) сертификат за ваксиниране или резултат от тест глобата е 5000 евро. Промяната се наложи, след като работник в държавен ваксинационен център бе отстранен, защото помагал на десетки граждани да получат фалшиви документи. Издаващите ги здравни центрове може да бъдат наказани още по-тежко – 50 хил. евро. Притежателите на такива сертификати могат и да бъдат лишени от свобода за година.

Гърция търси решение на проблема с фалшивите сертификати от България

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции