<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: С ваучери за ...

Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия

04 Април 2022
0 3770

Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия.

Един от най-големите икономически страхове на Европа, откакто Русия нахлу в Украйна, е спирането на доставките на руски природен газ.

Ето кои държави имат най-голяма армия (графика)

Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия

Тази седмица подобна заплаха изглеждаше по-реална. Министрите от Г-7 отхвърлиха искането на Владимир Путин. То беше да се премине към плащане за газа в рубли, а не в евро.

Москва предупреди, че няма да продължи „благотворителните“ доставки.

Германия, Австрия и други започнаха подготовка за въвеждане на дажби.

Въпреки по-нататъшните словесни заплахи от президента на Русия и предупрежденията на европейците, че се подготвят за всякакви непредвидени ситуации, се очертава спасяващо репутацията решение.

След многото шум от страна на Кремъл, налице е трудността на Русия да наложи контрасанкции. Такива, които не нанасят още по-голяма вреда на собствената ѝ икономика. Това пише Financial Times в редакционен коментар.

Ситуацията

Президентската заповед от миналата седмица за плащанията на изнесения газ в рубли от „неприятелските страни“ беше силно политическа. Путин каза, че това е отговор на замразяването от ЕС на валутните резерви на руската централна банка.

Отчасти това изглеждаше като опит да се принудят европейските купувачи на газ да извършват трансакции в обезценената рубла. И да взаимодействат с финансовия сектор или централната банка на Русия.

Целта – да обменят еврото или доларите, които използват за уреждане на сметките в руската валута.

Това търсене може да е помогнало за скорошното възстановяване на рублата близо до предвоенните нива. Но въздействието на мярката е до голяма степен козметично.

Руската централна банка вече беше наредила на руските износители, включително Газпром, да конвертират 80 процента от постъпленията си в чуждестранна валута в рубли.

Указът на Кремъл само увеличава съотношението до 100 процента. И прехвърля отговорността за закупуването на рубли върху купувачите на енергия.

Реакциите

Страните от Г-7 нарекоха действието на Путин блъф. Те твърдят, че изискването нарушава договорите за газ, деноминирани в международни валути. Нещо, което Русия винаги е избягвала да прави. И то откакто започна да изнася газ за Европа през Студената война.

Това остави Кремъл в леко абсурдната ситуация да заплашва да спре газа на клиентите. Просто защото те настояваха да плащат в твърда валута, от която Русия отчаяно се нуждае.

Указ, подписан от президента в четвъртък, изисква от чуждестранните купувачи на газ да отворят сметки в рубли и валута в Газпромбанк. Която не е обект на санкции на ЕС, за да купуват рубли, които да използват за плащане.

Това може да е нещо, което купувачите да изпълнят с неохота.

Германия, по-специално, се притеснява от началото на войната. Москва може да затвори крановете дори само за няколко дни. Достатъчно, за да създаде сериозни смущения за страна, която разчита на нея за половината от вноса си на газ.

Реалността

В действителност обаче Русия би нанесла огромни щети на икономиката си, ако спре газа за Европа за какъвто и да било период от време.

Тя може да продължи да изпомпва горивото в хранилища за известно време. Но тъй като няма друга дестинация за газа от своите западносибирски находища – Китай получава суровината от Източен Сибир – ще трябва да ги затвори.

Газовите находища ще започнат да се влошават. Което ще направи рестартирането им трудно и скъпо.

Точно това изчисление, че Русия не може да си позволи да преустанови доставките, подкрепя натиска на някои поддръжници на Украйна. Тяхната цел е за по-нататъшни енергийни санкции срещу Русия, подобни на тези срещу Иран.

А именно купувачите да плащат в гаранционни сметки у трети страни, от които Москва ще може да тегли средства само за някои основни нужди. Указът на Путин може да е отчасти опит да се предпази Русия от подобен ход.

Руският президент може да смята, че е отвърнал на Запада. Като го е принудил да плаща в рубли.

Но чрез де факто промяната в газовите договори той ще накърни допълнително доверието в Москва като доставчик. Дори ако някои санкции бъдат отменени като част от евентуално мирно споразумение в Украйна, новата решимост на Европа да прекрати зависимостта си от руския газ ще бъде трайна.

Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия

Източник: Инвестор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции