<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127158" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС обмисля да...

“Газпром” спира доставките на газ за България

26 Април 2022
0 11660

“Газпром” спира доставките на газ за България, съобщава Министерството на енергетиката във Фейсбук страницата си.

Ето и пълният текст на съобщението:

Днес, 26 април, в „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 г. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация, утре, 27 април 2022 г. – 09:00 ч. в сградата на министерството на енергетиката – улица „Триадица“ 8.

"Газпром" спира доставките на газ за България

“Газпром” спира доставките на газ за България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции