<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129871" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Подземна жел...

Генни инженери модифицираха хамстер в хипер-агресивно чудовище

18 Май 2022
0 477

Генни инженери модифицираха хамстер в хипер-агресивно чудовище.

Изследователи от Държавния университет на Джорджия са използвали генетичният редактор CRISPR, за да “открият, че биологията зад социалното поведение може да е по-сложна, отколкото се смяташе преди”, пише Futurism.

Използвайки революционната технология за модифициране на гени, екипът по невронаука на университета открива, че унищожаването на рецептор на вазопресин – хормон, свързан с агресията, комуникацията и социалното поведение, както при хората, така и при хамстерите – засилва най-лошите инстинкти на гризачите.

Генни инженери модифицираха хамстер в хипер-агресивно чудовище
iStock

“Очаквахме, че ако елиминираме активността на вазопресина, ще намалим както агресията, така и социалната комуникация”, казва в изявление изследователят по невронауки Х. Елиът Албърс

“Но се случи точно обратното”, разкрива специалистът.

Пресъздадоха хитовия сериал “Squid Game” с хамстери (видео)

Опитите на учените да намалят агресията с генно модифициране дава напълно обратен резултат. Хамстерите стават едновременно по-агресивни и по-социални.

Тези “противоинтуитивни” открития предполагат “изумително заключение”, каза Албърс в изявлението си – че невронните рецептори и поведенията, с които са свързани, може да не могат да се включват и изключват поотделно и че опитите за това могат да бъдат опасни.

Учените специално избрали да експериментират върху сирийски хамстери, които са известни със своята агресия.

“Те предоставят мощен модел за изследване на социалното поведение, тъй като социалната им организация е много по-подобна на хората, отколкото на тази при мишките”, споделят учените.

Генни инженери модифицираха хамстер в хипер-агресивно чудовище.

Източник: Futurism

Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции