<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152268" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коста Рика по...

Германия протестира срещу ФИФА на Мондиала в Катар

23 Ноември 2022
2 290

Германия протестира срещу ФИФА на Мондиала в Катар.

Футболистите на националния отбор се обявиха срещу решението на ФИФА да забрани употребата на лентата с цветовете на дъгата в защита на правата на ЛГБТ общността, пише Свободна Европа.

Преди началото на мача с Япония титулярните състезатели от германския отбор закриха устите си с ръце. Малко след началото на срещата от германската футболна федерация (DFB) публикуваха позиция с предупреждение към ФИФА.

„Никога не е ставало въпрос за политическо послание – човешките права не подлежат на обсъждане(…) Това, че ни лишавате от лентата е същото, като да ни лишавате от гласа ни. Стоим зад позицията си“, пишат от германската футболна федерация.

Часове преди началото на първенството ФИФА заплаши, че капитаните на отборите, които излязат с лентата с цветовете на дъгата, ще получат жълти картони още в началото на мачовете. Страната домакин Катар е известна с това, че на нейна територия хомосексуалността е незаконна.

За да е още по-силно посланието им, петима от футболистите на Германия – капитанът Мануел Нойер, Илкай Гюндоан, Томас Мюлер, Серж Гнабри и Нико Шлотерберг, излязоха с футболни обувки с цветовете на дъгата.

На трибуните вътрешната министърка на Германия Нанси Фезер носеше лентата с цветовете на дъгата „One love” („Една любов“).

Фезер беше в една и съща ложа с президента на германската футболна федерация Бернд Нойендорф и президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Германия протестира срещу ФИФА на Мондиала в Катар

Фаворите на Мондиала продължават да плачат

Общо седем национални отбори се отказаха от това капитаните им да носят лентата One love заради заплахата от ФИФА. Във вторник изпълнителният директор на датската футболна федерация Якоб Янсен обяви, че всички футболни федерация ще търсят законови възможности да отменят забраната, наложена на ФИФА. Но изключи възможността това да се случи след решение на Спортния арбитражен съд в Лозана.

Англия, Уелс, Белгия, Дания, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Нидерландия изразиха намерение капитаните им да носят лентите „One love”. Това обаче беше преди началото на шампионата. Засега всички отбори, които вече изиграха първите си мачове, не го направиха заради ФИФА.

Самата кампания OneLove беше подета от Нидерландия преди Евро 2020. Тя е за насърчаване на разнообразието във футбола и като послание срещу ЛГБТ-дискриминацията. Вместо OneLove, ФИФА представи своя собствена кампания „Без дискриминация“, която трябваше да започне от четвъртфиналите. Сега обаче на капитаните е разрешено да носят синята лента и по време на турнира.

Германия протестира срещу ФИФА на Мондиала в Катар

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции