<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145633" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наздраве за О...

Германия разследва саботаж на “Северен поток” след рязко падане на налягането по двата газопровода

27 Септември 2022
0 437

Вчера бе съобщено за теч от “Северен поток-2”. А тази сутрин бе получена информация за значително спадане на налягането на двете тръби на “Северен поток-1”, както и за два теча в шведски и датски води.

Пускането на “Северен поток 1” бе отложено от Русия за неопределено време

“Повреди, станали в един и същи ден едновременно на трите тръби на газопроводната система “Северен поток”, носят безпрецедентен характер. Сроковете за възстановяването на работата на газопроводната инфраструктура не могат да бъдат прогнозирани”, съобщиха от Nord Stream AG.

“Към момента не знаем причината за падналото налягане”, каза още германският мрежов оператор.

Германия разследва саботаж на &#8220;Северен поток&#8221; след рязко падане на налягането по двата газопровода
iStock

От Министерството на икономиката обаче успокоиха, че това не се отразява на газоснабдяването.

Немското издание Der Tasgesspiegel пише, че рязкото спадане на налягането в една от линиите на “Северен поток-2” и в двете тръби на “Северен поток-1” може да е и резултат от “целенасочени атаки”, като се позова на източници, свързани с разследването на инцидентите.

Москва упрекна Запада за спирането на ”Северен поток 1”

„Не можем да си представим сценарий, който не е целенасочен саботаж. Всичко говори срещу съвпадението“, заяви един от участниците в разследването, което се води от германските федерални органи за сигурност.

За да се осъществи саботаж от такъв мащаб има необходимост от голяма организираност, трябва да участват специални сили, като морски водолази или подводница.

Източници твърдят, че този вид саботаж “далеч не е тривиален”.

“Газпром” спря газовите доставки към Европа по “Северен поток-1”

Изданието пише, че експертите обсъждат два основни варианта за “авторството на предполагаемите атаки”. Един от вариантите са украинските сили или силите, свързани с Украйна, която има собствена система за транспортиране на газ и винаги се е противопоставяла на “Северен поток”. Другият е руска операция, извършена под “фалшив флаг”.

Германия разследва саботаж на &#8220;Северен поток&#8221; след рязко падане на налягането по двата газопровода
iStock

“Това може да предизвика допълнителна несигурност и да повиши цените на газа, за да изостри допълнително европейската енергийна криза, която напоследък отслабна“, обясниха събеседниците на вестника.

Версията за саботаж бе коментирана и от Русия.

“Извънредните ситуации на газопроводите “Северен поток” приличат на диверсия от страна на известните в Европа противници на руския газ. За ремонта ще са нужни месеци. Ако течът бе по единия газопровод, можеше да е случайност, следствие от дефект или неволно действие. Но и на трите линии – това явно е нечия зла воля. Но борците срещу руския газ в Европа особено не се и крият”, коментира пред РИА “Новости” зам.-шефът на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач.

Германия разследва саботаж на “Северен поток” след рязко падане на налягането по двата газопровода

Източник: СЕГА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции