<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134795" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още кадри пок...

Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и “Барселонагейт”

24 Юни 2022
66 1104

Гешев е преметнал евродепутатите от Комисията по бюджетен контрол за кюлчетата и “Барселонагейт”, пише в.Сега, цитирайки доклад на комисията. Тя беше на посещение у нас от 11 до 13 април 2022 г.

В него пише, че евродепутатите са се интересували по въпроси за борбата с олигархията и злоупотребата с европейски фондове. Комисията обръща внимание, че много от скандалите и сигналите за корупция остават без последствия и че прокуратурата не прави достатъчно. Като основни теми са изведени още “Барселонагейт” и санцкиите по закона “Магнитски”.

Гешев е обяснил на евродепутатите, че случаят с къщата в Барселона е висящо разследване.

“Разследването за “Барселонагейт” и златните кюлчета в къщата на Борисов” се очаква да бъдат завършени до няколко (малко) седмици и резултатите ще бъдат публично обявени”. Това съобщава Иван Гешев.

Въпреки че оттогава изминаха повече от 2 месеца, все още няма резултат по двете ключови разследвания. Те касаят бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Още през април, когато Комисията по бюджетен контрол към ЕП беше в България, чешкият евродепутат Томаш Здеховски заяви, че случаят “Барселонагейт” е обсъден много задълбочено. Той обясни тогава, че разследването продължава и след 10 дни ще има повече информация от Евроюст. Евроюст е орган на Европейския съюз за съдебно сътрудничество. В него влизат полицаи, съдии и прокурори от 27-те страни членки и могат да правят разследвания.

Последната информация от прокуратурата за хода на разследването на “Барселонагейт” е от началото април.

Тогава държавното обвинение съобщи, че официалният превод на материалите по делото, получени от Испания, вече е готов, но тепърва ще се четат и анализират от наблюдаващите прокурори. В същото време изобщо не е ясно каква още информация чака прокуратурата от испанските си колеги, каквото твърди Иван Гешев пред евродепутатите. 

По разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на правителствената вила “Секвоя” пък не се знае да има някакво развитие. Досъдебното производство по скандала започна още през 2020 г., но година по-късно беше спряно с аргумента, че прокуратурата не може да разкрие самоличността на нарочената за фотограф Мата Хари, въпреки че Борисов публично призна, че знае коя е дамата. После обаче през януари 2022 г. Гешев изненадващо съобщи, че ще бъде поискана правна помощ Германия, Австрия, Испания и Франция. Целта – да установи дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на конкретните евро банкноти, които се виждат на снимките. Оттогава няма информация от прокуратурата дали вече се знае откъде са пачките.

Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и “Барселонагейт”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции