<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103732" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Легендарният...

Гигантска планета в орбитата на мъртва звезда показва какво би станало, когато слънцето ни загине (видео)

15 Октомври 2021
0 369

Гигантска планета в орбитата на мъртва звезда показва какво би станало, когато слънцето ни загине, пише CNN.

Необикновеното дуо е открито на 6500 светлинно години от Земята близо до центъра на галактиката Млечния път. Екзопланетата с маса като на Юпитер се върти около бяло джудже.

Гигантска планета в орбитата на мъртва звезда показва какво би станало, когато слънцето ни загине

Бяло джудже се образува, когато слънчева звезда се надуе до червен гигант. Червените гиганти изгарят водородното си гориво и се разширяват, консумирайки всякакви планети близо до пътя им. След като звездата загуби атмосферата си, остава само срутеното ядро ​​- бялото джудже. Този остатък, обикновено с размерите на Земята, продължава да се охлажда в продължение на милиарди години.

Откритието, че планета може да продължава да се върти около бяло джудже повдига въпроса как тя е оцеляа до еволюцията на звездата до тази фаза.

Ето как ще изглежда планетата, ако целият лед се разтопи (видео)

Изследователите твърдят, че двете небесни тела са се образували по едно и също време и въпреки смъртта на звездата, планетата е продължила да живее и след това. Тя е на около 2.8 астрономически единици от звездата. Една астрономическа единица съответства на разстоянието между Слънцето и Земята и се равнява на около 140 милиона километра.

Гигантска планета в орбитата на мъртва звезда показва какво би станало, когато слънцето ни загине

От скорошна публикация в списание Nature става ясно, че планетите могат да оцелеят през тази исключително агресивна фаза от звездната еволюция в подкрепа на торията, че повече от половината бели джуджета вероятно имат подобни планети в тяхната орбита.

Гигантска планета в орбитата на мъртва звезда показва какво би станало, когато слънцето ни загине.

Източник: CNN,

Видео: VideoFromSpace

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции