<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113433" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пътничка в са...

Признаха Гилейн Максуел за виновна в съучастие в сексуалните престъпления на Джефри Епстайн

30 Декември 2021
1 860

Гилейн Максуел е виновна в съучастие за сексуалните престъпления на Джефри Епстайн, пише Булевард България, цитирайки BBC.

Дългогодишната партньорка на покойния Джефри Епстийн е рекрутирала млади момичета и е била съучастник в серийното сексуално насилие над непълнолетни, извършено от американския инвеститор.

Мултимилионерът, посягал сексуално на млади момичета, се самоуби в затвора

12-членно съдебно жури в Ню Йорк реши, че 60-годишната британка е виновна по пет от шестте обвинения, пред които се изправи. Най-сериозното от тях е сексуален трафик на непълнолетни.

Друго от обвиненията гласи: транспортиране на непъплнолетно лице с умисъл за извършване на престъпна сексуална дейност. Тя е виновна и за участие в три вида заговор за сексуален трафик. Всичко това означава, че Максуел ще прекара остатъка от живота си зад решетките.

Решението на съда идва след процес, продължил един месец, в който журито чу показанията на 4 жени, обявили, че са били насилвани от Епстийн в периода между 1994-2004 г. Според BBC Гилейн Максуел не е показала видим знак на емоция, след като присъдата ѝ е била обявена в залата на 29 декември.

Признаха Гилейн Максуел за виновна в съучастие в сексуалните престъпления на Джефри Епстайн

Една от жените, станали жертва на насилието на покойния американец – Ани Фармър, определи поведението на Максуел като „хищническо“ и заяви, че се надява за справедливост във всички случаи на подобно насилие.

Адвокатите на Максуел вече работят по обжалване. „Твърдо вярваме, че Гилейн е невинна“, каза Боби Стърнхайм пред репортерите.

Признаха Гилейн Максуел за виновна в съучастие в сексуалните престъпления на Джефри Епстайн
Снимка: US Atorney’s Office SDNY

Гилейн Максуел беше интимна приятелка с Епстийн. Тя е в затвора от юли 2020, когато беше обвинена в съучастие към престъпленията му, включващи момичета на 14 г.

Как разобличиха мултимилионера, който посягаше на млади момичета

Епстийн беше задържан през 2019 и отне живота си в същата година. Той беше намерен мъртъв в затворническата си килия на 10 август 2019 г. още преди второто дело срещу него да започне по същество.

Максуел е определяна като „човек от хайлайфа“ – тя е най-младата дъщеря на покойния медиен магнат Робърт Максуел, който загина през 1991 г. след падане от яхта при неизяснени обстоятелства.

Робърт Максуел е бивш собственик на вестниците от Mirror Group. Името му се свързва с близки връзки с няколко от бившите тоталитарни държавни ръководители от Източния блок – включително с Тодор Живков в България, чиито съчинения издава в чужбина.  Робърт Максуел е бил и съветник на Андрей Луканов след падането на комунистическия режим. Разследван е за финансови измами с пари от пенсионни и инвестиционни фондове.

Една сутрин на улица “Латинка”. Убийството, което преди четвърт век шокира България

Малко след смъртта му Гилейн Максуел напусна Обединеното кралство и заживя в Америка, където започна да работи в сферата на недвижимите имоти и се срещна с Епстийн. Романтичната им връзка е траела около три години, но след това Гилейн е продължила да си сътрудничи с него и се предполага, че го е запознала с влиятелни фигури като Бил Клинтън и принц Андрю.

По време на съдебния процес адвокатите ѝ повтаряха, че тя е „изкупителна жертва“ за престъпленията на Джефри Епстийн. Прокурорите обаче нарекоха двойката „престъпни партньори“, които са построили „пирамидална схема на насилие“. Обвинителите цитираха банкови документи, показващи, че Гилейн Максуел е получила 30 милиона долара от американския инвеститор между 1999 и 2007 г. – доказателство, че действията ѝ са били мотивирани от пари.

Всички жени, които дадоха показания срещу нея, са били насилени от Епстийн, преди да навършат 18 г. Според прокурорите Максуел е участвала в сексуалното посегателство.

Една от обвинителките – Вирджиния Джуфри – заяви, че била принуждавана три пъти да прави секс с принц Андрю. Херцогът на Йорк отрича.

Гилейн Максуел е виновна в съучастие за сексуалните престъпления на Джефри Епстайн

Източник: Булевард България, BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции