<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145755" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето колко дар...

Гледайте нашето непредставително “социологическо проучване” (РЕПОРТАЖ)

30 Септември 2022
0 26032

Гледайте нашето непредставително “социологическо проучване” в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Изборите чукат на вратата, а с тях и всякакви пропагандни социологически проучвания и изказвания от най-различни социолози, психолози и астролози. И понеже някак не им вярваме на прогнозите, ние от “Господарите” решихме лично да поговорим с хората в четири квартала в София, за да чуем от първо лице какво мислят за изборите и за кандидатите за власт.

Посетихме “Факултета”, “Младост”, “Бизнес парк” и центъра на столицата.

Какво мислят във “Факултета”?

Доста обезверени, много от събеседниците ни в ромския квартал “Факултета” казаха, че нямат намерение да гласуват. Причината – вече не вярват нещо да се промени. Само един от тях заяви, че би гласувал, ако му платят. Някои споменаха, че подкрепят ГЕРБ и Бойко Борисов, други – Асен Василев и “Продължаваме промяната“. Всички хора, с които се срещнахме, заявиха, че искат новата власт да им даде възможност да работят. Няма да е зле и да се погрижи за инфраструктурата в квартала.

Гледайте нашето непредставително &#8220;социологическо проучване&#8221; (РЕПОРТАЖ)

В “Младост” не им е до избори

Вторият по големина столичен квартал явно не обича политическата активност. Едва няколко души изобщо пожелаха да отговорят на въпросите ни, повечето от които нямат намерение да гласуват. Причината – разочарование, умора от избори, липса на “достойни кандидати”. Една от дамите, с които разговаряхме, обяви, че подкрепя “Възраждане”, а друга – “Продължаваме промяната”. Останалите запазиха предпочитанията си в тайна или категорично заявиха, че не вярват на никого. От политиците вече генерално нищо не очакват. И все пак, ако може, да вдигнат доходите на хората някак.

Гледайте нашето непредставително &#8220;социологическо проучване&#8221; (РЕПОРТАЖ)

В “Бизнес парк” разговорите бяха на друго ниво

Очаквано “Бизнес парк” ни посрещна с бързащи за работа хора, които обаче имат категорична позиция – трябва да се гласува. Някои от тях открито обявиха, че подкрепят “Продължаваме промяната” и “Демократина България”. Други запазиха предпочитанията си за себе си, което е тяхно право. Чухме предложение за въвеждане на плосък данък, настояване за борба с корупцията, за повече облегчения заради по-високите цени на тока и горивата. Това беше и единственото място в София, където всички наши събеседници са решени да гласуват.

Гледайте нашето непредставително &#8220;социологическо проучване&#8221; (РЕПОРТАЖ)

В центъра е пъстро

Най-цветните гледни точки чухме в центъра на София. От “в никакъв случай няма за кого да гласувам” до “няма как да не гласувам, винаги съм го правил”. Макар само един от събеседниците ни там да спомена конкретна партия – “Да, България”, всички демонстрираха очакванията си за управление, което да донесе поне малко спокойствие. Хората в центъра не искат война и войната е сред мотивациите им за гласуване.

Гледайте нашето непредставително &#8220;социологическо проучване&#8221; (РЕПОРТАЖ)

Да обобщим:

65% от нашите събеседници са решени да гласуват в неделя – значително повече от очакваната активност за страната. Във “Факултета” искат работа; в “Младост” – пари; в “Бизнес парк” по-справедлива финансова и социална политика, а в Центъра – мир и спокойствие.

Важното е всеки от нас да отиде до урните и да гласува по съвест на 2 октомври. Дали ще го направи по убеждения, или срещу някого, това трябва да се случи. За да можем след това да имаме очаквания и критики.

Този материал, както и още много от Уеба гледайте в новия епизод на “Господари на Уеба“, който вече е тук.

Гледайте нашето непредставително “социологическо проучване”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Ина

    02 Октомври 2022

    Защо само в София?? Това ли е извадката? Това ли е изследването?!

Реакции