<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150069" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Грета Тунбер...

Глобална система ще предупреждава за климатични катастрофи

08 Ноември 2022
0 60

Глобална система ще предупреждава отрано за климатични катастрофи на стойност 3 млрд. долара.

Амбициозният план бе обявен от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Целта е в рамките на следващите пет години всеки жител на планетата да може да бъде предупреждаван за предстоящи поройни дъждове, циклони или други екстремни климатични събития, които се случват все по-често заради глобалното затопляне. Според генералния секретар на Световната метеорологична организация и автор на плана Петери Талас ранното предупреждение ще спаси човешки животи и ще осигури огромни икономически ползи.

“Уязвимите жители на най-застрашените от глобалното затопляне територии все по често са изложени на климатични катастрофи без никакви средства за ранно предупреждение”, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на срещата на високо равнище за климата COP27, която се провежда в Египет под егидата на организацията.

COP27: Какво представлява конференцията за климата в Египет и защо е важна?

На форума присъстват повече от 120 световни лидери, сред които и президентът на България Румен Радев.

На откриването на срещата на върха на ООН за изменението на климата Гутериш призова човечеството да започне да си сътрудничи в борбата с климатичните промени. В противен случай то ще загине, добави той.

Гутериш цитира последния доклад на Световната метеорологична организация към ООН, публикуван в неделя, в който се казва, че последните 8 години се очаква да бъдат най-топлите в историята, пише Свободна Европа.

„Движим се по магистралата към климатичния ад, като сме настъпили педала на газта. Човечеството има избор – да си сътрудничи или да загине ”, каза Гутериш.

В оставащите дни от двуседмичния форум делегатите ще се заемат с преговори за действия на държавите в областта на климата.

Френският президент Еманюел Макрон призова за забрана на експлоатацията на морското дъно.

В неделя те се споразумяха да обсъдят и дали богатите държави трябва да компенсират бедните, които са най-уязвими към климатичните промени. Те носят и най-малка отговорност за емисиите, причиняващи затоплянето на климата. Очаква се голяма част от напрежението на COP27 да бъде свързано тази тема, отбелязват световните агенции.

На срещата в Глазгоу държавите с високи доходи блокираха предложението за създаване на орган за финансиране на загубите и щетите. Вместо това те подкрепиха нов тригодишен диалог за обсъждане на финансирането.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Глобална система ще предупреждава за климатични катастрофи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции