<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169592" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Незаконно тъ...

Готвят незаконно строителство през Кресненското дефиле

14 Март 2023
0 77

От Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) готвят незаконно строителство през Кресненското дефиле, пише “Сега“.

Медията посочва, че ведомството подготвя стартирането на строителни дейности на Лот 3.2. от АМ „Струма“ – невралгичния участък в района на Кресненския пролом. Само че в момента всяка работа по тази част на магистралата би била незаконна, защото оценката за въздействие върху околната среда е изтекла и трябва да се направи нова.

Колчетата в Кресненското дефиле спряха изцяло катастрофите за два месеца (видео)

Това твърдят група популярни природозащитници в сигнал до медиите. Те са получили информацията от “вътрешен източник”, чиято самоличност не разкриват, за да не бъде уволнен. 

Готвят незаконно строителство през Кресненското дефиле

Еколозите припомнят, че още през 2019 г. Европейската комисия върна със сериозни забележки документацията за този участък на АМ “Струма”. Оттам настояха да бъде изготвена нова екооценка на всички смислени алтернативи. Това искане е поставено и през лятото на 2022 г. в отворено писмо до регионалното министерство.

Покрай това Брюксел замрази преговорите за финансиране на магистралния участък, посочват природозащитниците. Те призозават гражданите да подават сигнали, ако забележат “каквито и да е дейности по изграждането на АМ „Струма“ в района между разклона на пътя за Банско при Симитли и включването в магистралата южно от град Кресна. 

Готвят незаконно строителство през Кресненското дефиле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции