<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=164104" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български пе...

Говори лекарят, спасил бебето, родено под отломките в Сирия (видео)

12 Февруари 2023
0 576

Говори лекарят, спасил бебето, родено под отломките в Сирия. Той разказва за трагедията от първо лице в ефира на bTV.

Истинско чудо е случаят с бебето чудо, което беше спасено и транспортирано в болницата в град Африн, Сирия – място, до което не успяха да достигнат нито много доброволци, нито хуманитарна помощ.

Нейното име е Айя, което означава “Дар от Господа”. Първата глътка въздух поема насред руините. Така я посреща животът и тя посреща него.

Новороденото момиченце е извадено изпод отломките от спасителните екипи, които чуват плач. Когато намират малката Айя, тя все още е била свързана с майка си. Веднага е транспортирана в педиатричната болницата в град Африн, Сирия, където грижите за нея поема д-р Хани Маруф.

“Когато дойде при мен, тя беше много зле. Беше изстинала, много посиняла, със слаба сърдечна дейност, беше много бледа, с много ниска температура. Имаше много белези и наранявания. Имахме и опасения за счупени ребра. Днес обаче е по-добре. Храни се. Вече си движи крайниците. Следим нейните рефлекси и към момента е доста по-добре“, разказа д-р Хани Маруф.

Говори лекарят, спасил бебето, родено под отломките в Сирия (видео)


Д-р Маруф е сред онези лекари, които живеят, за да помагат на другите. В разкъсваната от няколко паралелни войни Сирия, чуждестранна помощ трудно може да се очаква. Има недостиг на лекарства, храни, електричество, но с Айя идва една малка надежда – че животът винаги е по-силен от смъртта и трудностите.

“Тук, в Сирия, ние имаме големи семейства. Те не се ограничават само до майката или бащата, братя и сестри. Имаме лели, чичовци, племенници. Човекът, който я доведе при мен, беше всъщност нейният чичо, който е съпруг на сестрата на майка ѝ. Той дойде и ме помоли да не я давам на никого, защото вече те ще са нейното семейство“, допълни д-р Хани Маруф.

Говори лекарят, спасил бебето, родено под отломките в Сирия (видео)

Д-р Маруф се грижи за доста пациенти, като някои от тях са вече изписани. Споделя обаче, че условията, в които работят той и колегите му, са тежки.

“Ситуацията е просто бедствие. Голямо бедствие. Наистина положението е много тежко. Нямаме електричество, интернетът прекъсва. Трудно е да се свържем с близките и семействата си. Не можем да оперираме сериозно пострадалите хора в такива условия. Това, което можем да направим, са основно венозни вливания. И все пак искам да благодаря на колегите хирурзи наистина много“, каза още д-р Хани Маруф.

Говори лекарят, спасил бебето, родено под отломките в Сирия (видео)

Над 1 милион души са без дом след земетресенията в Турция и Сирия според ООН

Говори лекарят, спасил бебето, родено под отломките в Сирия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции