<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106910" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Кантард...

Гражданска организация осъди Столична община за мръсния въздух

09 Ноември 2021
0 150

Гражданска организация осъди Столична община за мръсния въздух.

Софийският градски съд осъди Столична община по делото, заведено от граждани и неправителствени организации за мръсния въздух в София.

Отчитат завишени нива на фини прахови частици в София днес

Преди 4 години от гражданската организация “Група за чист въздух” заведоха колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите за замърсяване на въздуха в София и неадекватните мерки на столична община в периода 2015-2017 г.

Гражданска организация осъди Столична община за мръсния въздух
Снимка: БулФото

Съдебното решение на СГС от 8 ноември т. г. признава за установено, че Столична община е допуснала системно превишаване на финните прахови частици в града. Посочва се, че Столична община не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха. Също така не е изпълнила изцяло и задължението си да информира обществото относно качеството на атмосферния въздух.

Решението не е окончателно

СГС осъжда Столична община в срок от 12 месеца от влизане в сила на съдебното решение да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор транспорт. С решението си съдът задължава общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и изграждане на цялостна велосипедна мрежа.

Решението на СГС не е окончателно и подлежи на ожалване пред САС в двуседмичен срок от връчването на страните.

Инсинераторът за отпадъци – мръсната тайна на Столична община (видео)

При предходното гледане на делото

При последното съдебно заседание по делото, адвокатът на “Група за чист въздух” Димо Господинов заяви, че е доказано, че има завишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха. Той посочи, че има два подхода при решаването на казуса. Единият е да се приеме, че общината носи отговорност всеки път при превишаване на нормите. Вторият – ако се иска да се докаже нарушение на конкретно задължение, което общината не е изпълнила. Господинов подчерта, че и двете вече са доказани. Общината обаче не само не е приела програма за качеството на въздуха, но и самата програма не отговаря на изискванията и нормите.

Гражданска организация осъди Столична община за мръсния въздух
Снимка: БулФото

По време на заседанието стана ясно още, че Столична община е платила 108 хил. лв. за адвокатски услуги на защитник. Общината претендира, че не носи отговорност и настоява съдът да възстанови разноските за адвокат. 

Филмът “ЗаДух”

В началото на този месец група ентусиасти създаде документален филм за замърсяването на въздуха в София. Филмът е озаглавен “Задух” и е на режисьора Калоян Николов.

В него участват: Димитър Павлов, Боян Рашев, д-р Александър Симидчиев и Борис Бонев. Звукорежисьор е Благовест Димитров.

Оператори: Калоян Николов, Кирил Джаров и Петър Драганов.

Изпълнителни продуценти: Калоян Николов и Кирил Джаров

Режисьор: Калоян Николов

Можете да го видите тук:

Гражданска организация осъди Столична община за мръсния въздух

Източник: Софийски градски съд

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции