<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133029" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Подпалвачът ...

Гриша Ганчев е окончателно оправдан по „захарното“ дело

10 Юни 2022
0 215

Гриша Ганчев е окончателно оправдан по „захарното“ дело, пише Lex.bg.

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила оправдателните присъди на Ганчев, сина му Данаил и още седмина подсъдими. Те бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група за данъчни престъпления, показа проверка на „Лекс“. Собственикът на „Литекс Комерс“ и на футболния клуб „ЦСКА – София“ е оправдан и по обвинението, че се е заканил да убие бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Единственият осъден и то условно, остана Милко Талев – правнук на писателя Димитър Талев. Той беше признат за виновен и от трите инстанции за данъчно престъпление. Стана ясно, че е декларирал фиктивни доставки на продукти. Приспадал е и данъчен кредит, като укритите данъци са за над 194 000 лева. Първата инстанция му беше наложила условно наказание от 3 години затвор. АСНС го намали на две. В решението на върховните съдии пише, че „по-голяма снизходителност не може да се очаква, предвид нуждата от балансиране на критериите за индивидуална и генерална превенции“.

От решението на ВКС е видно също, че и Върховната касационна прокуратура не е поддържала обвиненията срещу Ганчев за заканата с убийство и за ръководството на престъпна група.

Прокуратурата опита да докаже извършени данъчни престъпления и чрез информация от специални разузнавателни средства (СРС). Но доказателствата бяха отхвърлени, тъй като законът не позволява използване на СРС за разкриването им.

Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев – Данаил и още няколко души бяха арестувани. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.

Ганчев беше пратен на съд през 2015 г. за данъчни престъпления за над 700 000 лева. Според прокуратурата това е ставало чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Гриша Ганчев: С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник? - 442.bg
Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група.

Toй е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати на Камелия Мирчева. ( Тя е бивш изпълнителен директор на „Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.

В решението на ВКС категорично се казва, че няма събрани доказателства служебните отношения между членове на надзорния и управителния съвет на „Литекс Комерс“ и партньорите им да са прераснали в престъпни зависимости.

„Въззивният съд е изследвал всеки довод на обвинението в тази посока. Той изрично е подчертал недоказаността на твърдението за събиране на подсъдимите с цел съгласуване на волята им да извършват данъчни престъпления през м.януари 2012г. , както и впоследствие изпълнение на някакви поставени от подсъдимия Гриша Ганчев задачи по престъпно акумулиране на парични ресурси чрез нефактуриране на доставки до клиенти“, пишат върховните съдии Бисер Троянов (председател на състава), Надежда Трифонова (докладчик) и Димитрина Ангелова.

След това ВКС сочи, че правилно апелативният спецсъд е посочил, че основният спор е с тезата на прокуратурата за два договора за отговорно пазене на захар. Те са сключени от „Литекс Комерс“ с „Никдоналд Комерс“ и „Лозев“ ЕООД, както и един договор за периодични продажби на захар със „Симек“ ЕООД.

Според върховните съдии правилно и спецсъдилищата са приели, че експедициите на захар въз основа на договорите за отговорно пазене не могат да се приемат като продажба и следователно не е настъпило данъчно събитие, което да изисква фактуриране и включването на фактурите в дневниците за продажби и справките-декларации по ЗДДС.

За изнасянето на количествата захар са били съставяни нужните документи. Но ВКС подчертава, че това „не означава обаче, че фактическата експедиция, придружавана от посочените документи, направена в изпълнение на договорите за отговорно пазене, прехвърля собствеността на стоката, в случая количествата захар, върху изпълнителя на договора“. Съдилищата са изяснили още, че причините за сключването на подобни договори са констатирани течове от покривите на складовете в двата захарни завода. Това наложило преместването на захарта.

Впоследствие наистина е настъпило и прехвърляне на собствеността на количествата захар, но за това имало документи, издадени фактури и плащания.

Още преди 3 години Специализираната прокуратура прати Гриша Ганчев на съд и по второ дело. Той е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар. Делото беше върнато след това на държавното обвинение и още не е приключило на първа инстанция.

Гриша Ганчев е окончателно оправдан по „захарното“ дело

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции