<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137045" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България е ус...

Гроздан Караджов направи нов опит да вземе пари от Кирил Петков – този път 420 млн. лв.

13 Юли 2022
0 931

Гроздан Караджов направи нов опит да вземе пари от Кирил Петков – този път 420 млн. лв., пише Mediapool.

Предлага се средствата да бъдат осигурени чрез пренасочване на пари от бюджета на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). За тази година той е рекордните 2.2 милиарда лева. От тях към 31 май са похарчени само около 673 млн. лв., по данни на финансовото министерство.

Основната част от тези пари – около 650 млн. лв., са отишли за разплащането на 50% от претендираните от пътните строители над 1.2 млрд. лв. по договорите за текущ ремонт и поддържане. Останалите 23 млн. лв. са похарчени за ново строителство на пътища през тази година.

Гроздан Караджов направи нов опит да вземе пари от Кирил Петков &#8211; този път 420 млн. лв.

Отцепил се депутат от ИТН: Целта беше Гроздан Караджов да получава много пари като министър (видео)

Докладът на Гроздан Караджов до Министерския съвет за въпросните 420 млн. лв. е публикуван на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Пренасочването на парите може да стане само с разрешение на правителството. Премиерът в оставка Кирил Петков издаде заповед, с която иззе големите плащания от Караджов. Към момента регионалният министър в оставка има право да се разпорежда със суми под 900 000 лв.

Докладът на Караджов е във връзка с поет от него ангажимент към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) още през февруари. Първоначално той обяви, че новата общинска програма ще бъде с бюджет от 1 милиард лева. Но след това сумата бе намалена наполовина. Парите трябваше да бъдат отпуснати при актуализацията на бюджета, но това не беше направено.

Поисканите тогава от Караджов (и съответно от “Има такъв народ”) 3.9 млрд. лв. от актуализацията на бюджета станаха причина за раздора в управляващата коалиция, довел до падане на правителството. Както се изрази Кирил Петков, регионалният министър е поискал тези пари да отидат при осем човека, “бебета на Гроздан”. Но отказът това да стане взриви коалицията и правителството беше свалено от власт.

От публикувания сега доклад на Гроздан Караджов става ясно, че се прави последен отчаян опит за захранване на фирмите от “пътния картел”. Това коментираха строители и депутати, които не пожелаха да бъдат цитирани.

Именно поради тази причина най-вероятно правителството няма да разреши изразходването на целия обем от средства. Още повече, че двамата заместник-министри на регионалното развитие, назначени от Кирил Петков, на практика са игнорирани от работата в МРРБ. В същото време Гроздан Караджов продължава да работи със заместник-министрите на регионалното развитие. Те бяха уволнени от премиера, но сега Караджов ги е назначил са свои съветници. Това бе потвърдено от пресцентъра на МРРБ.

“Докладът на вицепремиера в оставка Гроздан Караджов постъпи в Министерството на финансите днес ( 11 юни – бел. ред). Предстои да се запознаем с него. Детайлно ще бъде разгледан всеки един обект, за който се иска финансиране. Ще се провери дали обектите не са получили такова по друга програма, както и дали няма завършени сред тях”. Това обясни заместник-министърът на финансите Андрей Цеков.

От НСОРБ казаха, че все още не са се запознали с доклада. Към момента те нямат официален коментар за избраните за финансиране обекти.

Интерес за над 3 милиарда лева

Интерес към програмата от страна на общините беше огромен, като бяха подадени над 1400 проекта за над 3 млрд. лв.

За ремонт на ВиК обекти бяха подадени 1007 проекта за близо 1.8 милиарда лева. А за общинските пътища – 421 проекта за над 1.33 милиарда лева, се казва в съобщението на МРРБ.

Обектите, които да получат финансиране, са класирани от комисия назначена от Гроздан Караджов. В нея не е имало представители на местната власт.

Основните критерии за получаване на средства бяха обектът да има валидно разрешение за строеж, сключен договор с изпълнител и значимостта на инвестицията.

При пътните обекти от значение е и тяхното състояние, като предимство е дадено на тези, които са с множество дупки. Отчетено е още дали дадено трасе е единствената връзка за населеното място или осигурява достъп до социална инфраструктура например.

При ВиК ремонтите с предимство са били проекти, където има режим на водата в населените места, а общините са членове на областни асоциации по ВиК.

За финансиране са предложени 108 ВиК обекта в цялата страна, посочват от МРРБ. В списъка са включени водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Предвижда се подмяна на 9 км довеждащия водопровод за Вакарел. Финансиране се предлага за обекти, чийто ремонт е започнал преди две и повече години в Драгоман, Дългопол и др. Тези обекти не могат да бъдат довършени от общините заради липсата на финансиране, се казва в съобщението на МРРБ.

Постъпилите проекти в МРРБ показват изключително лошото състояние на общинската водна инфраструктура, за която местните власти не могат да осигурят необходимите инвестиции.

Водопроводите в страната са с дължина 90 000 км, а прилежащите им съоръжения – пречиствателни и помпени станции, резервоари, са стотици. Някои от тях са изграждани преди повече от 100 години и са необходими огромни инвестиции за тяхната поддръжка и подмяна, посочват от МРРБ.

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от спешен ремонт. Около 870 общински пътя са в изключително лошо състояние. По данни от общинските администрации голяма част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. В подадените искания за финансиране общините пишат, че на много места по тези трасета липсва изцяло асфалтова настилка, има множество дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели.

За финансиране са класирани 62 общински пътя на обща стойност над 252 млн. лв., съобщи МРРБ.

Половината от тях за малко над 90 млн. лв. имат валидно разрешение за строеж и сключен договор с изпълнител. Другата половина от проектите имат само разрешение за строеж, но в момента текат обществени поръчки за избор на изпълнител, които са на различен етап, казаха от МРРБ.

Това са трасета, които често осигуряват единствена връзка на населени места до общинския център, тоест единствен достъп до социалната инфраструктура и услуги. Такъв е пътят между Белослав и Аврен. Трасето е в изключително лошо състояние, а е основна връзка между двете общини, посочват от МРРБ.

В тежко състояние, неремонтирани от десетки години, са общинските пътища в областите Видин и Монтана. Такъв е пътят на територията на община Брегово (област Видин). По-голямата част от предлаганите обекти за финансиране чакат ремонт от 2016 г. и 2017 г. Например в общините Септември, Свищов, Мирково, Камено, Гоце Делчев и други, се казва в съобщението на МРРБ.

Десетки години не са ремонтирани общинските пътища в област Смолян. В община Неделино е предложен за финансиране път, който осигурява единствен достъп до няколко населени места и лошото му състояние затруднява нормалното социалното обслужване на хората, както и осигуряването на пожарната безопасност. Първото разрешение за строеж за основния ремонт на трасето е от 2016 г., презаверено през 2019 г., се казва в съобщението на МРРБ.

“Гладните бебета на Гроздан”

От публикувания от МРРБ доклад прави впечатление, че списъкът е небалансиран – в някои области и общини се финансират по няколко обекта, докато в други региони няма предложен нито един обект.

Освен това в публикуваните таблици липсват имената на избраните изпълнители, като най-вероятно това не е случайно.

Например първите 9 места при ВиК проектите са окупирани от община Благоевград за около 3.7 млн. лв. По информация на строители договорът за тяхното изпълнение е с фирми от кръга на “Грома Холд”, получили големи аванси за строителството на “Хемус”.

Другите печеливши общини са ВарнаГорна Оряховица и Иваново за ремонт на общински пътища. Причината е, че трите общини имат рамкови споразумения със строители. Доклад на Агенцията по обществените поръчки показва, че ремонтите с рамкови споразумения са по-скъпи с до 3 пъти спрямо тези, направени от фирми избрани с обществена поръчка.

За пътищата във Варна и Горна Оряховица се грижи “Пътни строежи Велико Търново”, която е на бившия пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев, който също получи солидни аванси за строежа на магистрала “Хемус”, а вътрешният министър в оставка Бойко Рашков каза, че куфарите с пари са отишли при един “велик и жилав” строител.

По информация на строители за някои от обектите има посочено, че има избран изпълнител, но на практика процедурите все още не са приключили.

Друг любопитен детайл е, че Гроздан Караджов пуска доклада с исканото финансиране за общините в момент, когато и от Министерството на финансите са поискали от местната власт да им представи списък с трите най-важни инфраструктурни обекта за общината, както и за финансиране на образователна инфраструктура. Целта е била да се изготви 3-годишна капиталова програма, която да се изпълнява.

На практика върви надцакване между МРРБ и финансовото министерство кой е по-по-най, коментираха неофициално кметове.

Гроздан Караджов направи нов опит да вземе пари от Кирил Петков – този път 420 млн. лв.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции