<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128639" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лозунги срещ...

Хаеню: Истинските русалки на Южна Корея (снимки и видео)

10 Май 2022
0 346

Корейската традиция за дълбоко глуркане с цел улов на стриди, калмари и други, датира още от V в. Първоначално занаятът е бил само за мъже. През XVIII в. обаче нещата се променят. Тогава се появяват жените гмуркачи, известни още като Хаеню или “морски жени”. Те бързо стават много повече от мъжете.

Хаеню: Истинските русалки на Южна Корея (снимки и видео)

Момиче в костюм на русалка впечатлява малки деца (видео)

Жените Хаеню пребивават главно на остров Джеду. Там е известна легендата за корейската богиня Джамсугут, покровителка на морето и вятъра. Всяка година тя излиза от водите на Тихия океан за две седмици, през които жителите на Джеду трябва да я умилостивят. А в замяна тя дава богат улов на корейските “рускалки” Хаеню.

Причината за прозвището “русалки” идва от факта, че тези жени се гмуркат единствено с шнорхел, понякога на дълбочина от 10 метра, прекарвайки дълго време под вода и часове наред в самия океан.

Хаеню: Истинските русалки на Южна Корея (снимки и видео)

Професията се предава в семейството, но на остров Джеду има и училище, в която се преподава изкуството на гмуркането.

Нивата на хаеню са три: хагун, джугун и сангун. Като сангун е най-опитната жена, която напътства останалите.

По-младите поколения корейки на острова обаче са го напуснали. Младите жени са загърбили традициите на Хаеню, в търсене на образование и кариера.

Хаеню: Истинските русалки на Южна Корея (снимки и видео)

Южна Корея и нейните изкуствени градски планини (снимки)

Почти всички жени гмуркачи са вече на над 70-годишна възраст. Те са последното поколение Хаеню.

Сутрин, преди да излязат в открити води, те отправят молитва към Джамсугут и отиват на лов, с който изхранват семействата си.

Почти 80-годишната Ким Ок Джа е Хаеню откакто е била на 13. Трябвало е да подхване гмуркането, за да изхранва семейството си. Това е все още главния им източник на храна.

Хаеню: Истинските русалки на Южна Корея (снимки и видео)

Фотографът Миджоо Ким е сред хората, които се възхищават на традициите на Хаеню. През 2016 г. тя решава да отиде до Джеду и да документира труда на жените.

“Тези жени гмуркачи носят корейско наследство, което е единствено по рода си”.

Хаеню: Истинските русалки на Южна Корея (снимки и видео)

“Реших да ги снимам под вода. Аз съм добър плувец и си мислех, че няма да е никакъв проблем. Но се оказа по-трудно, отколкото съм очаквала. Бях много развълхунава да ги хвана в движение, но просто не можех да ги следвам. Изглеждаха като млади русалки, толкова бързи и подвижни”, сподели Ким.

ЮНЕСКО призна високото пеене от селата Долен и Сатовча за нематериално културно наследство на света (видео)

Традицията на русалките Хаеню е вековна. Поради тази причина те и тяхната професия са обявени за част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Хаеню: Истинските русалки на Южна Корея

Източник: Huffington Post
Снимки: Wikipedia
Видео: YouTube/Great Big Story

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции