<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127744" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 57 000 са ук...

Хакерската атака срещу “Български пощи” носи почерка на руските служби (видео)

03 Май 2022
0 3124

Хакерската атака срещу “Български пощи” носи почерка на руските служби.

“В този случай се установи, че и вирусът, и зловредните инструменти имат ясно изразен почерк на Руската федерация”, съобщи пред журналисти Васил Величков, който е съветникът по IT-въпроси на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова.

Хакерската атака срещу &#8220;Български пощи&#8221; носи почерка на руските служби (видео)

Хакери са атакували информационните системи на Български пощи

На 5 април хакерите са извършили тестове, за да проверят дали сработват всички елементи на вируса. Процесът по криптирането на данни е започнал на 16 април, като заради забавената реакция да бъдат спрени сървърите на “Български пощи” и достъпа до интернет, атакуващите са успели да криптират и архивите.

Безвъзвратно изгубени данни

“Криптовирусът е успял да нанесе много сериозни щети. Голяма част от данните са най-вероятно безвъзрвратно загубени”, посочи Величков. По негови думи няма индикации да са изтекли лични данни на българските гражданни, но такъв сценарий е възможен. Поради това е уведомена Комисията за защита на личните данни.

“Български пощи” не приемат никакви пратки вече 10 дни

Възстановяването на всички услуги на “Български пощи” става поетапно. Вече работят по изплащането на пенсиите и международните пратки.

“Ако в системата на “Български пощи” остане копие на тези хакерски инструменти, няма гаранция, че това няма да се повтори отново. Не можем да поемем рискове и да пускаме неща бързо, защото може да се върнем в изходна позиция в същия ден”, заяви още IT експертът.

Относно възможно искане на откуп от страна на киберпрестъпниците, Величков беше категоричен:

“Ние не преговаряме с терористи.”
Оставка на ръководството на “Български пощи”

На пресконференцията вицепремиерът Констатинова съобщи, че е поискала оставката на изпълнителния директор на “Български пощи”, както и на целия Съвет на директорите. По думите ѝ дружеството умишлено е водено към фалит, било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на “Български пощи”, така и от бившите управляващи от ГЕРБ.

Хакерската атака срещу “Български пощи” носи почерка на руските служби

Източник: в. “Сега”

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции