<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132399" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени искат д...

Хеликоптер на НАСА направи рекорден полет до повърхността на Марс (видео)

06 Юни 2022
0 1265

Хеликоптер на НАСА направи рекорден полет до повърхността на Марс.

Създадоха возило, което да ни помогне при живот на Марс и Луната (видео)

Хеликоптер на НАСА направи рекорден полет до повърхността на Марс (видео)

Това направи хеликоптерът Ingenuity. Той е част от мисията Mars 2020. В нея участва и марсоходът “Perseverance”.

Хеликоптерът значително надхвърля първоначалните си цели. Като продължава да гравитира като извънземен комар сред червените пясъци на Марс. И така можем да се наслаждим на тръпката от полет в друг свят.

На 28 май НАСА публикува най-новото видео, заснето на 18 април от Ingenuity, което ни позволява да изпитаме тази тръпка сами.

По време на 25-ия си полет, Ingenuity прелита разстояние от 2310 фута (704 м) със скорост 12 мили в час (19 км/ч.). С това поставя рекорд за най-бърз и продължителен полет досега. Но като се има предвид колко добре се справя до момента, очаква се и този рекорд да бъде подобрен.

Оценката

“За нашия рекорден полет, гледащата надолу навигационна камера на Ingenuity ни предостави спиращо дъха усещане за това какво би било да се плъзгаш на 33 фута [10 м] над повърхността на Марс със скорост 12 мили в час.”

Това казва Теди Цанетос. Той е ръководител на екипа на Ingenuity в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Лабораторията се намира в Южна Калифорния.

Джини, както е известен Ingenuity, премина през период на мълчание в последно време. Това стана заради загуба на мощност. Но много скоро ще бъде напълно готов да лети отново.

Следващият му полет ще бъде 29-и по ред. Не е зле за апарат, който трябваше да направи само пет полета за 30 дни, пише CNET.

Хеликоптер на НАСА направи рекорден полет до повърхността на Марс (видео)

Източник: NatGeo

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции