<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145111" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петима души с...

Хиляди протестират в Иран вече четири дни след смъртта на млада жена, арестувана от “моралната полиция”

21 Септември 2022
1 571

Хиляди протестират в Иран вече четири дни след ареста на млада жена от “моралната полиция”, съобщава Дневник. Властите съобщават за най-малко трима убити при безредиците, започнали след смъртта на арестувана от моралната полиция млада жена.

Миналата седмица 22-годишната Махса Амини бе задържана за “неподходящо облекло”. Впоследствие изпадна в кома и почина. Баща ѝ заяви, че Амини нямала проблеми със здравето, но и че видял синини по краката ѝ.

Моралната полиция следи внимателно дали жените покриват косата си и носят достатъчно широки дрехи, които не подчертават извивките на телата им. Всъщност институцията не разполага с достатъчно добри механизми, за да прилага стриктно тези правила из страната.

Трагичната случка бе в град Сакез в Кюрдистан, в западен Иран. Оттам започнаха демонстрациите, като обхванаха и околни (а може би и по-далечни) провинции. Те вече достигнаха и столицата Техеран, а много участници са жени.

Иран е разтърсен от протести след смъртта на жена, арестувана от моралната полиция

Петима души са убити на протест в Иран срещу смъртта на арестувана млада жена (видео)

Според правозащитници убитите цивилни са загинали, когато полицията открила огън; властите обвиняват “терористични групи” и чужди агенти.

ООН изрази безпокойство от начина, по който иранските власти отговарят на протестите. Само вчера десетки са ранени след използването на сълзотворен газ и стрелбата по събралите се в столицата на провинция Кюрдистан. Организацията поиска както Техеран да уважава свободата на изразяване на демонстрантите, така и да разследва безпристрастно смъртта на жената. Върховният комисар за правата на човека Нада аш Шариф говори за сведения за малтретиране и дори изтезания.

Властите опитват да успокоят напрежението. Съветник на върховния водач аятолах Али Хаменей изказа съболезнования на семейството на Амини и изрази “болката” на Хаменей от смъртта ѝ. Държавни медии го цитират с думите, по време на посещение при семейството, че ще бъде въздадена справедливост с усилията на “всички институции”.

Подобни безредици не е имало от “водните протести” миналата година, макар да имаше няколко по-малки вълни на демонстрации. И на тези демонстрации се чуват ясни политически послания: на един от клиповете, пише Би Би Си, се виждат жени, свалящи хиджаба си и скандиращи “Смърт на диктатора”.

Видео: Тhe Independent

Хиляди протестират в Иран след ареста на млада жена от “моралната полиция”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции