<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104255" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НСИ разясни к...

Хирурзи в САЩ трансплантираха успешно бъбрек от прасе на човек (снимки)

20 Октомври 2021
0 161

Хирурзи в САЩ трансплантираха успешно бъбрек от прасе на човек, предава The Guardian.

Трансплантацията е извършена в медицинския център NYU Langone Health в Ню Йорк.

Хирурзи в САЩ трансплантираха успешно бъбрек от прасе на човек

Прасетата са във фокуса на изследванията на учени за справяне с недостига на органи. Съдържаща се в клетките им захар обаче причинява незабавно отхвърляне на органите. Бъбрекът за този експеримент идва от животно с променени гени. То е програмирано да елеминира чуждата на човешкия организъм захар и да избегне атаката на имунната система.

Ръководителят на операцията

Процедурата е извършена на човек в мозъчна смърт на апаратно дишане. Направилият операцията д-р Робърт Монгомъри посочва, че органът е започнал да работи нормално почти веднага, въпреки че не е бил изцяло присаден. Според него, след като бъбрекът е работил извън тялото, е добра индикация, че ще работи и при завършена трансплантация.

Хирурзи в САЩ трансплантираха успешно бъбрек от прасе на човек

„Операцията надмина всичките ми очаквания. Приличаше на всяка една нормална трансплантация, която съм правил от жив донор. Много от бъбреците, които съм присаждал от трупен донор, не са започвали да работят веднага. Понякога отнема дни, дори седмици, а този започна да функционира веднага“, каза още д-р Монгомъри.

“20-годишен продаде бъбрека си, за да вдигне сватба, но почина”. Украинска медия с материал за скандала с трансплантации у нас

Медицинският пробив е напът да спре недостига на органи за пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Въпреки това много въпроси остават без отговор – например, какви ще са дългосрочните последици за човешкия организъм.

„Имаме нужда да знаем повече преди тази практика да се въведе в медицината. И все пак това е пробив, голяма работа е“, заяви д-р Дори Сегев, трансплантационен хирург в медицинския университет „Джон Хопкинс“.

Хирурзи в САЩ трансплантираха успешно бъбрек от прасе на човек (снимки)

Според американските медии процедурата е извършена през септември тази година, като за нея все още няма информация в медицинските журнали.

Изследователите отдавна проучват „отглеждането“ на органи при прасетата, които да са подходящи за трансплантация на хора. Целта е да не се чака на донори, а да има постоянна наличност от различни органи – сърца, дробове, бъбреци.

Хирурзи в САЩ трансплантираха успешно бъбрек от прасе на човек (снимки)
Ситуацията с донорството в САЩ

В момента над 100 хил. американци са включени в листата на чакащите пациенти, като всеки ден 12 души умират всеки ден, без да е дошъл редът им за трансплантация. Цифрата при пациентите на диализа е стряскаща – животът на повече от половин милион души зависи от машините.

Хирурзи в САЩ трансплантираха успешно бъбрек от прасе на човек (снимки)

Хирурзи в САЩ трансплантираха успешно бъбрек от прасе на човек.

Източник: The Guardian

Снимки: AP, Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции