<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161145" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж преследв...

Холандски хакер е откраднал личните данни на почти всички австрийци

26 Януари 2023
0 99

Холандски хакер е откраднал личните данни на всички австрийци. Toва съобщава Reuters.

Мъжът, арестуван през ноември, е получил и предложил за продажба пълното име, адрес и дата на раждане на почти всички хора в Австрия.

Потребител, за когото се смята, че е хакерът, е предложил данните за продажба в онлайн форум през май 2020 г. Той ги е представил като „пълното име, пол, пълен адрес и дата на раждане на вероятно всеки гражданин“ в страната. Това се посочва в изявление на полицията. Разследващите вече са потвърдили автентичността му.

Прокурори твърдят, че хакерските атаки над България идват основно от Русия (видео)

“Находката” му се състои от близо девет милиона комплекта данни. Населението на Австрия е приблизително 9,1 милиона души.

Холандски хакер е откраднал личните данни на почти всички австрийци

Хакерът също е пуснал за продажба “подобни набори от данни” от Италия, Холандия и Колумбия, съобщи австрийската полиция.

Австрийската информация се състои от така наречените “регистрационни данни” – основна информация, включително настоящ адрес, която жителите са длъжни да предоставят на властите.

„Тъй като тези данни са били свободно достъпни в интернет, трябва абсолютно да се приеме, че тези регистрационни данни са, изцяло или частично, безвъзвратно в ръцете на престъпници“. Това посочват още органите на реда. И смятат, че неизвестни хора вече са платили за информацията.

25-годишният заподозрян, арестуван в апартамент в Амстердам, е бил известен на международната полиция. Той е бил разследван от холандската полиция и съдебните власти, съобщи австрийската полиция. Говорител добави, че изявлението е публикувано едва сега, за да не възпрепятства тези разследвания.

Полицията не даде подробности за последиците за сигурността на данните на австрийците.

Холандски хакер е откраднал личните данни на всички австрийци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции