<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135943" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Аплодисменти...

Художникът Иван Мудов “деконструира” българското знаме в нова арт инсталация

04 Юли 2022
0 205

“Три цвята” е проект на художника Иван Мудов. Той представлява своеобразна “деконструкция” на българското знаме в една свободна интерпретация, пише Булевард България.

Кметството в Сараево светна в цветовете на българското знаме

Знамето, или знамената, може да се види пред НДК в столицата. На всеки от пилоните пред двореца на културата е поставен по един флаг – бял, зелен и червен, които следват подредбата на трикольора.

Художникът Иван Мудов &#8220;деконструира&#8221; българското знаме в нова арт инсталация

Произведението на Мудов е представено от Регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”.

“Освобождаването” на цветовете на трибагреника позволява да се разгърне историята и символиката на отделните му елементи и отваря пространство за размисъл. Въпросите, които произведението задава, са какво стои зад конструкта на националната идентичност, каква е неговата сила днес и какво всъщност определя идентичността ни сега?

Цветовете и формата на българското знаме са определени още в Търновската конституция от 1879 г. Но там не се дава символиката на цветовете.

Наистина ли НДК е “обагрен в руското знаме”? Или чешкото?

А изборът им се приписва на Георги С. Раковски. Според някои интерпретации той е искал да свърже символиката на знамето с индоирански източници. Смята се, че трите цвята и разположението им олицетворяват основните съсловия в древното обществото и тяхната йерархия. Бялото е духовенството, зеленото са работниците и червеното – войниците.

Общоприетото значение на цветовете в момента е малко по-различно. Бялото е чистота и свобода, зеленото е надежда и красива природа, а червеното е кръвта на загиналите.

Художникът Иван Мудов &#8220;деконструира&#8221; българското знаме в нова арт инсталация

В своята инсталация Муров не само отразява разделението на нацията, но и поставя фокус върху емоциите, с които натоварваме символите.

Инсталацията за кратко им позволя да “дишат”, а на зрителите да усетят днешния резонанс на идеите зад тях, споделиха организаторите.

Произведението ще остане на пилоните пред НДК до 1 август 2022 г.

Художникът Иван Мудов “деконструира” българското знаме в нова арт инсталация

Източник и снимки: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции