<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169076" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Си Дзинпин ще...

И Белгия забранява TikTok на държавните телефони

10 Март 2023
0 80

И Белгия забранява TikTok на държавните телефони.

Съветът за национална сигурност на страната забрани използването на социалната мрежа на служебните телефони на правителствени служители. Това е поредното европейско правителство, което предприема репресии срещу притежаваното от Китай приложение, предава Politico.

САЩ забраняват TikTok със закон

„Не можем да бъдем наивни. TikTok е китайска компания, която в момента има мандат да си сътрудничи с китайските разузнавателни служби“. Това каза белгийският премиер Александър Де Кроо в изявление.

Белгийската забрана се основава на анализ на риска от разузнавателните служби на страната и препоръки на националния център за киберсигурност. Издаден е за период от шест месеца, след което белгийските власти ще преоценят насоките му.

И Белгия забранява TikTok на държавните телефони

Популярното китайско приложение беше забранено от институциите на ЕС в края на февруари в поредица от решения, които не позволяват на служителите да го използват и инсталират на телефони, свързани с работата. Подобна стъпка предприеха и САЩ.

TikTok, която е собственост на китайската технологична фирма ByteDance, тази седмица обеща промени в политиките си за защита на данните. Целта е да облекчи опасенията около използването му. Компанията отрече да представлява риск за сигурността.

Белгийските държавни служители, които използват лични телефони, няма да бъдат изправени пред строги ограничения, но властите все пак им препоръчват да не инсталират TikTok. Съветът за национална сигурност също призова регионалните и местните власти да издадат „подобна“ забрана и поиска от белгийския орган за защита на данните да разследва политиката за поверителност на TikTok.

В четвъртък ИТ агенцията на правителството на Фландрия, северни регион на Белгия, вече реши да блокира достъпа до TikTok за всички държавни служби, които използват централизираните ИТ услуги и правителствената мрежа.

И Белгия забранява TikTok на държавните телефони

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции