<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спрете да куп...

Има ли риск от екокатастрофа заради черните води край Благоевград? (видео)

20 Януари 2022
0 155

Черна вода потече в няколко реки в Кюстендилско и Благоевградско.

Екоинспектори потвърдиха замърсяването и съобщиха за опасност за хора и животни, съобщиха bTV.

Замърсяването на реките идва от ТЕЦ “Бобов дол”.

СЗО: Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно от очакваното

Риболовци подали първи сигнал за тревожност, след като намерили мъртва риба в р. Струма. След проверка на реката, екоинспектори установили, че е пълна с пепел.

Владимир Димитров, директор на Басейнова дирекция, категорично заяви, че това е нарушение на екологичното законодателство и очаква да се вземат сериозни мерки.

Има ли риск от екокатастрофа заради черните води край Благоевград? (видео)
Pexels

ТЕЦ “Бобов дол” коментира ситуацията:

“Потърсихме проблема и се оказа, че един от пръстените, които се влагат в черното езеро, за да поддържат водно огледало и да утаяват пепелта и да потича само чиста вода, е разместен, по-долен пръстен казвам. Взехме мерки, не е лесно да се отрегулира това, но го направихме и от вчера проблемът би трябвало да е напълно решен и да няма изтичане на пепел в реката. Пепелта се класифицира като неопасен отпадък.

Това са буквално смлени камъни. Тази пепел се влага на много места в индустриите. Включително и гъбарите я взимат да си отглеждат гъби върху нея. В рамките на ден би трябвало да се избистри. Тази пепел не нанася вреди нито на растения, нито на животни”, категорично заяви директорът на теца Любомир Спасов, който отрича те да представляват опасност.

Риск от екокатастрофа: 1000 тона месо гние в изгорелия завод във Войводиново

Димитров обаче оспорва това твърдение.

“Електропроводимостта, която е измерена на място е над 1100 единици при положение, че на чистата вода е 0. Това са железни соли, които със сигурност не може да не увреждат и хората и живите организми [в реката].”

Източник: bTV
Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции