<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160125" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стана ясна це...

Инфлацията в Япония скочи до нов 41-годишен връх

20 Януари 2023
0 61

Инфлацията в Япония скочи до нов 41-годишен връх, отразява BBC. Бизнесите вдигат драстично цените за крайните потребители.

Основните потребителски цени за миналия месец се повишиха с 4% спрямо година по-рано. Казано по друг начин – двойно над целевото ниво на Централната банка на Япония. Това наложи допълнителен натиск върху банката да повиши своите лихвени проценти, с цел облекчаване на нарастващите разходи за живот.

Тази седмица японската банка обаче изненада инвеститорите, като обяви, че ще поддържа лихвените проценти близо до нула. И то въпреки нарастващите цени на всичко – от храна до гориво. Това тласна йената надолу спрямо други основни валути.

„Производствените цени се покачват с много по-бързи темпове от потребителските цени.“, каза Damian Thong, който ръководи проучването на капитала в Япония в Macquarie Group.

„Вярваме, че Банката на Япония ще прекрати политиката си за отрицателни лихвени проценти“, добави той.

Инфлацията в Япония скочи до нов 41-годишен връх

Цените на производителите са мярка за инфлацията на ниво “търговия на едро”. Официалните данни, публикувани в петък, показаха, че инфлацията е най-висока от 1981 г. насам.

Третата по големина икономика в света се противопостави на тенденцията на много други страни, които повишиха рязко лихвените проценти през последната година.

Много експерти очакваха централната банка да започне постепенно да преустановява своята програма за икономически стимули в опит да ограничи растящите цени.

16.9% е годишната инфлация у нас вече втори месец

Дори след скока на цените, Япония все още поддържа едно от най-ниските нива на инфлация в света.

Последните официални данни показват, че инфлацията в САЩ е била 6,5% през декември, 9,2% в еврозоната и 10,5% в Обединеното кралство.

Инфлацията в Япония скочи до нов 41-годишен връх.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции