<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119184" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Парламентът ...

Ирак купи танкове и бронирани машини от България през бивш съдружник на Пеевски (видео и снимка)

16 Февруари 2022
0 12057

Иракското министерство на отбраната е получило от България танкове Т-72 и машини на бойната пехота БМП-1 като част от усилията за модернизация и по-ефикасна борба с тероризма, предава Дневник.

Това обяви иракското министерство на отбраната. Продавачът, който се потвърждава и от иракските институции, е бивш съдружник на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Кирил Петков и Делян Пеевски влязоха в директен сблъсък в парламента (видео)

The Shephard News, платформа за бизнес информационни услуги в отбранителния сектор, съобщава, че новината е от 14 февуари, но клип на министерството, публикуван в иракски медии 11-и, сочи по-ранна доставка.

Ирак купи танкове и бронирани машини от България през бивш съдружник на Пеевски
“Аполо Инженеринг” и свързваната с Пеевски “Техноспортстрой”

Според Shephard Defence Insight, поръчката е по договор за 245 млн. долара, сключен през юни 2021 г. с компанията Apolo Engineering (“Аполо Инженеринг”), базирана в София. Иракските власти потвърждават това в клипа на министерството на отбраната. Компанията описва предмета си на дейност като международна търговия с промишлени и отбранителни системи, а стратегическата си цел – като разширяване на дейността си към нови регионални пазари.

Премиерът на Ирак оцеля при опит за убийство с дрон (снимки)

Към 2018 г. “Аполо инженеринг” бе еднолично притежавана от иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ан-Нуаими. Днес като съдружници в Търговския регистър са записани “Бългериън милитъри манюфакчъринг груп” и “Евро инвестмънт холдинг”. В “Евро инвестмънт холдинг” са записани Ал-Нуаими като представител и член на съвета на директорите и Абдуллах Муханнед Наджим ал-Нуаими като членове.

“Аполо инженеринг” е и в списъка с партньори на военноремонтните заводи на “Терем-холдинг”.

По данни на Капитал, към 2018 г. вече пет години неговата “Аполо” има регистриран консорциум със свързваната с Пеевски “Техноспортстрой”. По това време обаче оръжейният търговец е малък играч с около 10 млн. лв. оборот. През 2014 г. оборотът му избухва до над 200 млн. лв., а в следващите и над 300 млн. лв.

Клип, разпространяван от Министерството на отбраната в Багдад, показва доставката на военната техника. Обяснението е, че целта е иракската армия да е наравно със световните чрез продължаваща модернизация и да развива способностите си за борба с тероризма. Казва се още, че техниката ще има основна роля за поддръжка на армията и възможностите ѝ на терен.

Ирак купи танкове и бронирани машини от България през бивш съдружник на Пеевски

Ирак купи танкове и бронирани машини от България през бивш съдружник на Пеевски

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции