<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха у нас...

Иран разпуска шериатската морална полиция

05 Декември 2022
0 271

Иран разпуска шериатската морална полиция. Това обяви главният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери. Моралната полиция “Гашт-е-Ершад” съблюдаваше за спазването на религиозните ислямски норми и обществения морал.

“Моралната полиция няма нищо общо със съдебната власт и затова беше премахната”, каза Монтазери пред обществеността.

Американският президент е готов да разговаря с Путин, ако иска край на войната (видео)

Иран разпуска шериатската морална полиция

Промени

Според главния прокурор иранските власти може да преразгледат закона за задължителното носене на хиджаб от жените.

“Юристите работят по този въпрос и до една-две седмици ще бъдат внесени предложения в парламента“, заяви той.

В същото време Монтазери подчерта, че избухналите преди повече от два месеца улични протести са породени от много причини.

По-рано Съюзът на Ислямската народна партия на Иран, който подкрепя бившия президент реформатор Мохамад Хатами, поиска от властите да подготвят правен казус, проправящ пътя за премахване на закона за задължителното носене на хиджаб. Реформистите също призоваха за премахване на моралната полиция.

Протести

Размириците в Иран започнаха на 16 септември след погребението на 22-годишната Махса Амини. Според официалната версия полицията е задържала Амини за неправилно носене на забрадка. По време на разпита тя получила инфаркт, от който починала. В социалните мрежи обаче се разпространи информация, че Амини е била бита от полицията.

На 24 септември министърът на вътрешните работи на Ислямската република Ахмад Вахиди обяви резултатите от медицински преглед. Според тях момичето не е бито и не е открита фрактура на черепа при нея. Уахиди изрази съжаление за този трагичен инцидент, от който се възползваха “тези, които провокираха безредици и се опитаха да предизвикат хаос в страната”.

Според саудитския вестник Asharq Al-Awsat митинги и шествия са обхванали 157 града за два месеца и половина. Участниците в тях призоваха за демократични промени, осъдиха репресиите на властите и поискаха освобождаването на арестуваните. Общо от средата на септември в Иран са били задържани над 18 хиляди души, посочва изданието. По време на потушаването на бунтовете бяха убити 459 активисти и 49 служители на службите за сигурност.

Иран разпуска шериатската морална полиция

Източник: Фокус

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции