<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148503" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илиян Василе...

Искаме си хАртийките и белязките, бе! (Коментарът на “Господарите”)

25 Октомври 2022
0 8472

Искаме си хАртийките и белязките, бе! Това скандират действията на поне три партии в новия парламент. Повече по темата гледайте в материала на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Предложението на БСП

Още в първия ден на новото народно събрание от БСП внесоха законопроект за промяна в Изборния кодекс. Те настояват за връщане на възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Мотивите – машините довели до спад в избирателната активност. Парадоксалното е, че през 2020 година точно Корнелия Нинова настояваше за въвеждане на машинен вот. Тогава тя виждаше в машините “гарант за честни избори”. Днес явно са станали заплаха.

Към това предложение активно се присъединяват и ГЕРБ. Те твърдят, че машините са манипулирани. Десислава Атанасова казва, че от ГЕРБ имат намерение също да внесат предложение за връщане на вота на хартия.

ДПС също настояват за хартиени бюлетини. А през 2019 година Мустафа Карадайъ искаше машинно гласуване или поне машинно броене на хартиените бюлетини. Явно рязко той и партията са сменили позицията си.

Истинските причини партиите да искат гласуване на хартия

рез април 2021, когато изборите се провеждаха изцяло с хартиени бюлетини ГЕРБ спечели 837 707 гласа и беше първа политическа сила. Другите основни защитници на хартиените бюлетини БСП взеха 480 146 гласа. ДПС получиха 336 306 гласа.

На изборите преди месец ГЕРБ получиха 634 627 гласа – над 200 000 по-малко спрямо изборите на хартия. БСП също загубиха доста гласове и паднаха до по-малко от 50% от резултата си при вот на хартия: 232 958 отидоха при тях на последните избори. От защитниците на хартиените бюлетини единствено ДПС получиха повече гласове този път: 344 512. Това обаче се дължи изцяло на вота в чужбина, където секциите се увеличиха драстично. При изборите през април 2021 ДПС получиха 23 004 в чужбина, а при тези през ноември 2022 – 54 520 гласа.

Традиционно в електората на ГЕРБ влизат държавни и общински служители, както и хора от едни по-особени така да се изразим социални групи. При тях контролирането на вота е в пъти по-лесно, когато той се извършва на хартия. Особено ако чувалите с бюлетини попаднат в точните служители:

Искаме си хАртийките и белязките, бе! (Коментарът на “Господарите”)

БСП имат избиратели главно от групата на най-възрастните, а те откровено се страхуват от машините. Като прибавим към това и факта, че и при тях, и при ГЕРБ се наблюдава най-сериозен спад в броя избиратели с основно или по-ниско образование, сме все по-близо до реалната причина за намаляващите им гласове. При ДПС положението е същото. Традиционно нискообразованият им електорат не се справя с машините. Не са толкова лесни и опитите за контролиране на гласовете, което допълнително мотивира ДПС да настояват за хартиени бюлетини.

Социологи и политолози също на страната на хартиените бюлетини

Антоанета Христова получава 3,5 милиона по проект на МВР за обучаване на служителите в по-добро професионално поведение през 2018 година. Заедно с още дълъг списък от “общественици” като Недялко Недялков, Петьо Блъсков, Соня Колтуклиева и Николай Бареков още миналата година тя стартира подписка срещу машинния вот:

Искаме си хАртийките и белязките, бе! (Коментарът на “Господарите”)

Стойчо Стойчев ни е познат от протестите през лятото на 2020 година, когато се вряза в протестиращи с колата си, а после им показваше среден пръст. 

Политологът Стойчо Стойчев “блокира” посред нощ психиатрията в Курило

Тогава беше редно той като преподавател в Софийския университет да понесе някакви последици. Беше, но да не забравяме ректорът, от когото зависи това, на коя партия беше кандидат за прездиент.

Румяна Коларова отглавява Център за изследвания и политики за жените, в който съвсем случайно е и едно от знаковите лица в Жени-ГЕРБ Татяна Кметова. 

Сега очакваме ГЕРБ и БСП да се сбият кой ще гласува по-ЗА връщането на чувалите с бюлетини, за да се улесни избирателят, нали, не защото така е по-лесно после да гледаме сгрешени и коригирани до безкрай протоколи.

Връщането на хартиените бюлетини – стоене през нощта, грешки и нерви

Нашето послание

Скъпи приятели, не казваме, че хартиените бюлетини могат да се контролират по-лесно, да се фалшифицират протоколите от броенето им или просто да се внесат правилни отнякъде. Не твърдим, че това са причините три партии, изгубили хиляди гласове, откакто се гласува с машини, да настояват толкова много за връщането им.

Твърдим само, че си заслужава да помислите, преди отново да подкрепите партии и личности, за които връщането на хартиената бюлетина е по-важно от приемане на бюджета, от който зависи животът на цял един народ. По-важно е и от съдебната реформа, за която само се говори, докато гледаме как настоящият главен прокурор все повече се превръща в политик. По-важно е и от мръсния въздух край Брикел и Бобов дол и от отровите на границата.

Внимателно ще проследим кой как ще гласува по това предложение. Накак тайно се надяваме, че ще се намерят депутати, които да гласуват за правото на избирателите на по-честни избори и прекратяване на престъпните практики с манипулиране и контролиране на изборния процес, независимо от партиината принадлежност.

Искаме си хАртийките и белязките, бе!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ?!

    08 Ноември 2022

    пРЕСТАНЕТЕ С ИДИОТИЗМИТЕ,ГОСОДАРИ!

Реакции