<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125826" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Установена е ...

ИТН предложи Мартин Карбовски за член на СЕМ

13 Април 2022
0 524

Кои ще са новите членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от парламентарната квота, които управляващите ще издигнат? Казусът се заплита още повече поради факта, че формациите, съставляващи правителството, засега са взели решение всеки да може да издигне свой кандидат за двете места.

Само за БСП все още не е е ясно ще имат ли своя номинация за медийния регулатор или не. Но пък из парламентарните кулоари вече се спрягат имена, най-“цветистото” от които това на бившия тв водещ Мартин Карбовски – като предложение на “Има такъв народ”, пише Клуб Z.

Напоследък той е активен покрай войната в Украйна, като се обявява против “въвличането на България във война”, изпращайки военна помощ за Украйна.

Предложението за Карбовски вече е внесено в деловодството на Народното събрание.

ИТН предложи Мартин Карбовски за член на СЕМ
Булфото

Очаква се от “Демократична България” да заложат на номинацията на Пролет Велкова. Тя е дългогодишен радио водещ в БНР и “Дарик радио.

От “Продължаваме промяната” засега се спрягат имената на Валерий Тодоров – бивш генерален директор и юристката – конституционалист и медиен експерт Симона Велева. Според източници на Клуб Z, по-вероятно е Велева да бъде издигната.

От БСП все още нямат решение, като част от депутатите на Корнелия Нинова настояват левицата също да има има номинация.

Имената трябва да бъдат внесени в деловодството до 18 ч днес.

АЕЖ: Да няма политически, а експертен и морален критерий

В същото време от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България излязоха с призив и до парламента, и до президента Румен Радев, който също трябва да излъчи член на СЕМ от президентската квота, да издигнат имената на доказани професионалисти.

ИТН предложи Мартин Карбовски за член на СЕМ

 “За нас това означава членовете на съвета да познават добре медийния сектор в България, неговите проблеми и да имат идеи за решения. Да имат сериозен опит като журналисти или медийни експерти. В работата си да са служили на обществения интерес и винаги да са спазвали професионалните и етичните стандарти. Никога да не са използвали език на омразата и да не са разпространявали дезинформация” – посочват от асоциацията.

И допълват:

“Загубихме десетки хиляди сънародници заради липса на вяра в доказания научен подход. За съжаление, нито политиците, нито досегашният състав на СЕМ бяха на ниво и не направиха нищо ефективно за борба с дезинформацията. Също толкова неефективен е СЕМ и по отношение на борбата с дезинформацията след започналата от Русия война в Украйна. След началото на войната СЕМ единствено забрани два руски пропагандни канала, в съответствие с решението на Европейската комисия. Не ни е известно обаче съветът да е предприел каквато и да било стъпка, за да проследи как най-влиятелните български медии информират аудиторията си. Едва в петък, повече от 50 дни след началото на войната СЕМ ще се занимава за първи път има ли казус в Българското национално радио с предаването на Петър Волгин.”

Според АЕЖ “голямата вина за провала на настоящия СЕМ е на политиците, излъчили неговите членове”.

“За съжаление, съветниците се избираха по политически критерии и в съвета попадаха хора, които не отговаряха на законовото изискване за обществен авторитет и професионално признание”, посочват още от журналистическата организация. 

Оттам допълват, че от ПП са им предложили да участват в обсъждането на номинацията на формацията, но от АЕЖ са отказали и вместо това са предпочели да излязат с настоящия призив. Но пък се готви нова декларация, научи Клуб Z – заради номинацията на Карбовски.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции