<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151088" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж постави р...

Иванчева завежда делo срещу България в Страсбург

16 Ноември 2022
0 411

Иванчева завежда делo срещу България в Страсбург, пише в.Сега, позовавайки се на изказване на адвоката ѝ Николай Хаджигенов. Бившият кмет на столичния район “Младост” Десислава Иванчева беше осъдена на 6 години затвор за корупция. От няколко дни тя излежава присъдата си в Сливенския затвор. Не е ясно все още каква ще бъде претенцията пред Европейския съд за правата на човека.

Съдът обяви мотивите за присъдата по случая „Иванчева“

Иванчева завежда делo срещу България в Страсбург

Повече детайли за случая

Делото “Иванчева” обаче ще се запомни с показното погазване на правата на обвиняемите. В мотивите си първата инстанция, макар да определи тежките наказания от 20, 15 и 12 години затвор съответно за Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, признава, че “присъствието на множество униформени, а част от тях и маскирани лица на КПКОНПИ няма законово основание”. Съдът приема, че по време на ареста на Иванчева е била нарушена презумпцията за невинност. Тя обаче е гарантирана от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници. Нарушение е и “публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ”. “Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност”, приема първата инстанция.

Пред Специализирания апелативен съд адвокат Хаджигенов пледира, че презумпцията за невиновност на подсъдимите е нарушена, а с това е опорочено производството. Причината – заместник-главният прокурор, а впоследствие и главен прокурор Иван Гешев лично и всички ангажирани в наказателното производство публични лица и политически фигури, както и свидетелят Александър Ваклин са представяли месеци наред пред медиите Иванчева като виновна.

Апелативните магистрати отговориха: “Безспорно презумпцията за невиновност е основополагащ принцип не само в българското национално право, но и в европейското такова. Без значение е за съда, по какъв начин е бил представен определен подсъдим в публичното пространство. Последното не се контролира от съда, нито същият може да се намесва в свободата на словото, да контролира или да държи сметка за публично оповестяване на факти, за субективни лични оценки или израз на медийни нагласи.” Съдиите допълват, че принципът за невиновност не е нарушен. Те са правораздавали само въз основа на закона и събраните по делото.

Снимките по време на домашния арест

От сагата ще се запомнят и снимките на Иванчева, водена за лекарски преглед с пранги на краката, както и мизерните условия в килията ѝ за задържане. След обществения скандал по темата, бяха променени правилата за конвоирането, но това не пречи тя да потърси обезщетение от Страсбург.

По закон когато с решение на Европейския съд по правата на човека е установено нарушение, което има съществено значение за наказателното дело, може да се иска неговото възобновяване въпреки присъдата, която вече е в сила. Нарушаването на правото на справедлив процес би било такова нарушение. Често обаче минават години, докато ЕСПЧ се произнесе. Затова дори Иванчева да спечели, това едва ли ще се ползва като основание да се иска възобновяване.

Задържането под стража и домашният арест по време на делото се зачитат като изтърпяна присъда. Така че осъдените ще имат право и да поискат условно предсрочно освобождаване. По закон съдът може да го постанови, когато осъденият е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически поне половината от наложеното наказание.

В случая с Иванчева тя реално е изтърпяла половината си присъда предварително. Съдии обаче обясниха, че няма как веднага да бъде пусната предсрочно. Причината – тя не може да представи доказателства, че се е поправила. Те допуснаха, че това може да се случи след около година.

Иванчева завежда делo срещу България в Страсбург

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции