<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107261" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Рашков ...

Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС

11 Ноември 2021
0 2064

Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС

Спиралата от избори, в която България се завъртя, често предлага изненади от някои резултати от вота. Изненада за мнозина например беше резултатът на „Има такъв народ“, които станаха първа политическа сила по вот в страната, изпадането на патриотичните формации, доближаването до четирипроцентовата бариера на партия „Възраждане“ например. На изборите за парламент на 14-и ноември има прогнози изненадата да дойде от новопоявилата се партия „Продължаваме промяната“, която има реални шансове да се бори за второто място според последните проучвание.

Социолозите и политолозите обаче обръщат твърде малко внимание на активността в тази предизборна кампания на друг, вечен играч в политическия живот на страната, а именно Движението за права и свободи (ДПС). След минорното им поведение спрямо избирателите на предишните избори, когато изпаднаха до петото място, при положение, че винаги са били трета сила в парламента, с решаващ глас по повечето въпроси, този път мобилизацията на потенциалните гласоподаватели изглежда внушително.

Хванахме ДПС отново да агитират на турски (видео)

Лидерът на партията и кандидат за президент Мустафа Карадайъ, обиколи всички традиционни райони с преобладаващо турско население, а самата му кандидатура за президент говори много. За първи път ДПС има своя кандидатура за президент на България, а последните социологически данни сочат, че двойката Мустафа Карадайъ – Искра Михайлова се движи трета в битката за „Дондуков“ 2.

Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС

Социологическите данни обаче не хващат хората, които имат право на глас в чужбина и в случая по-специално в Турция, където кампанията на ДПС върви с пълна сила и то на забранен от изборния кодекс – чужд език!

По-малки градове, както и голяма част от Истанбул са осеяни с агитационни материали за ДПС на турски език.

Истанбул
Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС
Истанбул

Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС
Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС
Чорлу

От плакатите греят лицата на почетния председател Ахмед Доган, кандидатът за президент и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, Хасан Адемов.

Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС
Забелязва се и отново забранено от закона използване на българското знаме в агитационни материали.
Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС

И дори това не е всичко. Турският вестник Хюрриет, чийто собственик е Demirören Group – семейство, тясно свързано с Ердоган, пише тази седмица:

“ТУРСКИ КАНДИДАТ В БЪЛГАРИЯ ЧАКА ГЛАСОВЕ ОТ ТУРЦИЯ. За първи път претенциозен турски кандидат се впуска в президентската надпревара. Много е важно да гласуват 350-те хил. избиратели, живеещи в Турция. Всеки един глас ще бъде много важен за ролята на ДПС в пазарлъците за коалиция. В 19 града ще има секции за гласуване…”

Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС
Снимка: Berkay Chokdjan

Всичко това говори за едно. ДПС е активирала всички структури за постигане на максимален изборен резултат. Колко точно са хората имащи право на глас в Турция, няма официална информация, но се предполага, че са близо 300 хиляди души. Тук е моментът да напомним, че през 2017 година ДПС внесе в парламента предложение над два милиона души в Турция да получат българско гражданство. Тогава депутатът Хамид Хамид попита:

„Какво правим ние, като български народни представители, за тези, които и без това са български граждани, но просто нямат документ за това? Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрани политици пречат те да си получат документа за българско гражданство.“

През 2017 парламентът отхвърли това предложение, но то стои в дневния ред на ДПС.

На тези избори общият номер за гласуване лично за Мустафа Карадайъ за президент и същия номер на ДПС в бюлетината за парламент, плюс активирането на максимален електорат може да донесе изненада от страна на движението, както в резултатите за парламент, така и в тези за президент. Така, в случай на по-ниска обща избирателна активност, е абсолютно възможно ДПС да се добере до второто място в парламента и докато партиите, на които в момента социологията отрежда второ, трето, четвърто място, правят сметки за коалиции, всъщност най-близо до съставяне на кабинет изненадващо да се окажат ГЕРБ и ДПС.

Изненада обаче за самите ДПС може да се получи, ако общият номер за гласуване изпрати Мустафа Карадайъ на балотаж за президент, защото те надали имат реална амбиция за президентски пост.

А как отново от “Господарите” хванахме ДПС да агитират незаконно на турски език – гледайте във видеото по-горе!

Изненадата на тези избори може да се окаже ДПС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции