<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155668" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС прие девет...

Изолиран случай или симптом на сериозен проблем е корупционният скандал в Брюксел?

18 Декември 2022
0 213

Изолиран случай или симптом на сериозен проблем е корупционният скандал в Брюксел?

Чували с пари, арести и тежки репутационни щети: скандалът в Европейския парламент е невиждан по рода си. Но дали проблемът не е систематичен? И какво ще предприеме Брюксел? Анализ на Якоб Майер за Deutsche Welle.

На вратата на кабинет № 069 на 12-ия етаж в сградата на Европейския парламент в Страсбург е поставен червен печат. До него виси бележка с надпис: “Запечатана канцелария, влизането забранено”.

В предишни дни в този кабинет можеше да бъде открита Ева Кайли, гръцката евродепутатка, избрана от социалистическото обединение ПАСОК. Но от една седмица нищо не е както преди.

Изолиран случай или симптом на сериозен проблем е корупционният скандал в Брюксел?

Партньорът на Ева Кайли призна за „мръсни пари“ от Катар

Чували с пари, подкупи и скандали

Кайли е в ареста заедно с партньора си Франческо Джорджи, бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери и лобиста Николо Фига-Таламанка. Джорджи и Пандзери основават заедно неправителствената организация “Борба с безнаказаността”, за която се твърди, че е използвана от Катар и Мароко за купуване на политическо влияние с пари и подаръци.

Кайли и нейното обкръжение са обвинени във вземане на подкупи. Белгийските следователи са открили чували с пари по време на претърсвания на жилищата им.

Миналия уикенд скандалът стана публично достояние. Оттогава темата за катарските подкупи е основна за членовете на Европейския парламент и техните служители.

Много депутати изглеждат разтревожени. Те осъзнават, че репутацията на тяхната институция е застрашена – институция, която се смята за европейски стожер на върховенството на закона и борбата с корупцията. Това не е първият скандал, свързан с незаконно присвоени средства и злоупотреби в Европейския парламент – но никой не си спомня за скандал с такъв мащаб.

Изолиран случай или симптом на сериозен проблем е корупционният скандал в Брюксел?

Европарламентът прекрати мандата на уличената в корупция Ева Кайли

Скандалът избухна в сърцето на европейските институции

Израженията на лицата на евродепутатите са вкаменени и мнозина са изненадани, когато председателката на ЕП Роберта Мецола за първи път адресира случая в понеделник следобед.

Християндемократката от Малта говори за атака срещу Европарламента, срещу демокрацията и начина на живот в Европа. И го определя като вероятна атака отвън.

Всъщност е точно обратното: скандалът се разиграва в центъра на европейската институция. Кайли е една от 14-те заместник-председатели на ЕП до почти единодушното ѝ отстраняване от пленарната зала в средата на седмицата. Бивши депутати и парламентарни служители също са замесени.

Изолиран случай или симптом на сериозен проблем е корупционният скандал в Брюксел?

Отнеха пълномощията на зам.-шефа на ЕП (видео)

Огромен репутационен проблем

Групата на социалистите бързо изключи Кайли. Бе започнато е вътрешно разследване. Въпреки това се появиха и критики към управлението на кризата от страна на лидерката на парламентарната група Ираче Гарсия Перез. Според вътрешните ѝ критици тя не контролира добре ситуацията и допуска тактически грешки.

В пленарната сесия се чуха малко обвинения. Ръководителят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер дори призовава скандалът да не се използва за партийни политически цели. Опасенията, че е възможно да бъдат засегнати дори собствените им редици, очевидно са твърде големи, а репутационните щети са твърде големи.

В проевропейските парламентарни групи нараства загрижеността, че крайнодесните партии биха могли да злоупотребят със скандала, за да насочат общественото мнение в своя полза на следващите европейски избори. Затова ЕП прави каквото може в тази ситуация и уверява белгийските власти в пълното си съдействие.

Всички законодателни проекти, свързани с Катар, са спрени: планираните визови облекчения за хората, които влизат в страната от емирството, засега няма да се осъществяват. Освен това парламентът иска да преразгледа решението за допълнително отваряне на европейското въздушно пространство за държавните авиолинии Qatar Airways.

Изолиран случай или симптом на сериозен проблем е корупционният скандал в Брюксел?

Арестуваха вицепрезидент на Европейския парламент заради корупция

Парламентът предвижда нови правила, които трябва да се справят с проблема

Правилата за лобиране в Европейския парламент са сравнително строги, а представителите на различни организации трябва да бъдат вписани в съответния регистър, за да получат достъп. По правило членовете на ЕП трябва да публикуват онлайн срещите си с лобисти.

Но корупционният скандал разкрива пропуски в правилника: занапред дори разговорите с правителствени представители на страни извън ЕС ще трябва да бъдат вписвани. Парламентаристите искат да подават имуществени декларации, да разкриват допълнителните си доходи и да забранят всякакво външно финансиране на своя персонал и на парламентарните групи.

Досега ЕП на практика се контролираше сам, а в комисията по етика работеха депутати. Скоро външни експерти ще проверят дали всички спазват правилата. Европейската комисия иска да направи съответното предложение по този въпрос. Зелените и левите в европарламента са удовлетворени – те отдавна призовават за независим етичен орган.

Процесът на справяне със скандала едва сега започва, щетите са огромни, а пленарната седмица в Страсбург беше доминирана от тази тема. И докато 27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС взимат важни решения на последната за годината среща на върха, Европарламентът е зает със своите проблеми.

Изолиран случай или симптом на сериозен проблем е корупционният скандал в Брюксел?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции