<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113246" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ед Шийрън про...

Изпълни ли Илон Мъск обещанието си да даде 6 милиарда долара за гладните?

27 Декември 2021
0 3798

Изпълни ли Илон Мъск обещанието си да даде 6 милиарда долара за гладните? Отговор търси bTV.

Пандемията от COVID, освен като предизвикателство в здравеопазването, изигра огромна роля и като време за преразпределяне на световното богатство.

От началото на кризата от 2020 г. около 97 млн. души са останали без препитание. Те са попаднали в графата „бедни“, показват анализите на Световната банка. Всички те живеят са по-малко от 2 долара на ден.

Така за миналата година за първи път от 2000 г. се наблюдава ръст на в броя на най-бедните. През 2021 г. от Световната банка очакват отново да има подобрение, макар и минимално. На този фон ултрабогатите натрупаха още състояние.

Макар със започването на кризата най-богатите 1000 да усетиха намаляване на състоянието си само девет месеца след това тези загуби бяха заличени.

Изпълни ли Илон Мъск обещанието си да даде 6 милиарда долара за гладните?

Илон Мъск тайничко се шири в имение за 12 милиона долара, а уж живее в мобилна барака (снимки)

По данни на неправителствената организация World Inequality Lab това, което се е случило, е най-значителното нарастване на богатството в историята.

За сметка на това за най-бедните ще отнеме повече от 10 години преди нивото на личното им благосъстояние да се върне на нивата преди COVID пандемията, показват данните на Oxfam.

На този фон активите на тримата най-богати хора на планетата – Илън Мъск, Джеф Безос и Бернар Арно, са в състояние да изкоренят крайната бедност. Думите са на изпълнителния директор на организацията BRAC International. Тя се занимава с намаляване на неравенството в Азия и Африка Шамеран Абед пред CNN.

“Това е само тяхна отговорност. Но така искам да посоча, че има необходимия ресурс за справяне с това неравенство”, заяви Абед.

През ноември директорът на Световната програма по прехраната на ООН Дейвид Бийсли дори отправи директен апел към основателя на “Амазон” и този на “Тесла” да дарят еднократно в полза на организацията. По думите на Бийсли, ако се отделят 6 млрд. долара – или около 2% от състоянието на Илон Мъск, ще бъдат достатъчни, за да се преодолее проблемът с глада по света.

С тези пари ще се изхранят над 42 млн. души. Сега те буквално са изправени пред смъртна опасност, ако не задоволят тези най-елементарно нужди.

Обещанието на Мъск

Илон Мъск тогава отговори, че ако ООН му изпрати план как точно възнамеряват да решат проблема, той лично ще продаде свои акции в “Тесла” и ще се отзове на призива.

ООН предоставиха такъв план почти веднага и макар Мъск да продаде свои акции за милиарди долари той посочи, че ще ги даде да си плати данъците и не коментира повече задочния си разговор си с Бийсли.

От ООН също не са обявили да се получавали каквито и да е дарения от основателя на SpaceX.

Изпълни ли Илон Мъск обещанието си да даде 6 милиарда долара за гладните?

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции