<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95467" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксината се ...

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче

02 Август 2021
0 274

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче, съобщава NOVA.

Първите клинични изпитания са предвидени за август

Представете си ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче. Без нужда от инжекции, медицински персонал, и която приемате в дома си. Това се опитва да направи израелската фармацевтична компания “Орамед”, предаде АФП.

Първите клинични изпитания, които ще се провеждат от дъщерната компания “Оравакс”, са предвидени за месец август, каза за АФП ръководителят й Надав Кидрон.

Pfizer: Трета доза от ваксината увеличава защитата срещу Делта варианта до 100 пъти

“Оралните ваксини са от значение за развиващите се страни, защото улесняват логистиката на ваксинационните кампании. Но те могат да увеличат имунизацията и в по-богатите държави. Там страхът от инжекциите е фактор за отказ от ваксиниране, който често не се забелязва”, каза Кидрон.

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче

Според резултати от проведено неотдавна изследване, близо 19 милиона американци, които не искат да се ваксинират, биха приели да го направят, ако медикаментът е на таблетка. Сред другите предимства са по-малко пластмасови отпадъци и потенциално по-малко странични ефекти.

Независимо от положителните страни на теория, малко орални ваксини са успешни. Причината – активните съставки не оцеляват при преминаването през стомашно-чревния тракт. Сред изключенията са ваксини за заболявания, които се пренасят през устата или храносмилателната система, затова има и ефективна орална ваксина срещу полиомиелит.

Израелската компания е поискала разрешителни за клинични тестове в няколко страни като Република Южна Африка например. Тя се надява първите изпитания да започнат в Израел до седмици, ако здравното министерство разреши. 

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции