<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126953" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Внимание! Вие...

Източна Африка се готви за глад и невиждана суша, докато всички гледат към Украйна

23 Април 2022
0 14274

Източна Африка се готви за глад и невиждана суша, докато всички гледат към Украйна. Това пише “Дневник”.

Проблем: след 5 години всеки втори личен лекар ще е пенсионер (видео)

Източна Африка се готви за глад и невиждана суша, докато всички гледат към Украйна

Двайсет милиона души са изложени на риск от гладна смърт. А закъснелите дъждове задълбочават вече предизвиканата от сушата криза в Кения, Сомалия и Етиопия.

Войната в Украйна не просто засенчи проблем, задълбочаващ се в последните години. Тя го влоши.

Световната продоволствена програма на ООН предупреждава за хуманитарна катастрофа, която ще съсипе реколтата и ще умори животните на много места в Африканския рог. Обитателите там ще трябва да избягат в търсене на храна и вода.

Засега международната общност обаче няма нужните средства на направи и малкото, което може, за да им помогне.

В южна Етиопия 7.2 млн. се събуждат гладни

По правило влажният сезон в тази част на света трябваше да е започнал. А закъснява с месец. Това прави особено критична ситуацията в Сомалия. Там 6 млн. души – почти 30% от населението – са застрашени.

В Кения хората във фаза на глада, създаваща риск за живота им, са достигнали половин милион души. Особено много са живеещите на север животновъди. Броят на изпитващите остра хранителна несигурност обаче е нараснал четири пъти за под две години. И общо достига 3.1 млн. души.

Тежко ударена от сушата е южна Етиопия. Това е страна, в която 17-месечната война между правителството и тиграйските бойци вече причиниха тежка криза на север.

Расте делът на недохранените, според Организацията за прехрана и земеделие (FAO) три милиона селскостопански животни са загинали в южна Етиопия и части от Кения от средата на 2021 г. насам. В Сомалия – трийсет процента от стадата на сомалийските домакинства.

Според Световната продоволствена програма в момента всеки ден 7.2 млн. души се събуждат гладни в южната част на страната. Това е най-тежката суша за Етиопия от 1981 г.

Източна Африка се готви за глад и невиждана суша, докато всички гледат към Украйна

Тази година е различно

Регионът познава засушаването. През 2017 г. такова имаше в Източна Африка, но заради уроците от миналото и успешното мобилизиране на хуманитарни организации Сомалия избегна нов глад. Не се стигна до трагедии като тази през 2011 г. Тогава жертви на глада или свързани с него усложнения станаха 260 хил. души. половината от тях – деца под шестгодишна възраст.

Конфликтът в Украйна обаче усложни тази година уравнението, което трябваше да помогне на региона. Цените се вдигнаха. А глобалните вериги на доставка бяха прекъснати. Етиопия и Сомалия в голяма степен разчитат на вноса на пшеница от Черно море и сривът в доставките оскъпява потребителската кошница. Проблемна се оказва друга ключова за хранителната сигурност стока – торове, също доставяни от Черноморския регион.

“Вярваме, че украинската криза малко засенчи нуждите на Африканския рог”, казва Чимимба Дейвид Фири. Той е подрегионален координатор за Източна Африка към FAO

Конфликтите в самия Африкански рог – напрежението и войната в Етиопия, джихадистите в Сомалия и Кения, сблъсъците между земеделци и животновъди, характерни и за други части на континента, заедно със скакалците, създават рискове.

Кога Европа ще забележи

Фактор са и климатичните промени.

Макар сухите периоди да са обичайни в Източна Африка, сегашната, свързана с явлението “Ла Ниня” суша следва година и половина на валежи под обичайните количества. Възможно е тя да е най-дългата в съвременната история на региона.

Сблъсъците между различни групи в местните общности обикновено са за ресурси; намаляването им заради сушата само ще увеличи напрежението.

Освен това Междуправителственият панел за климатичните промени отбелязва в последния си доклад, че “ключови сектори за развитие вече преминават през сериозни загуби и щети, които могат да се свържат с антпропогенни климатични промени, включително загуба на биоразнообразие, недостиг на вода, загуба на живот и намалено икономическо развитие.”

Според Световната продоволствена програма за овладяване на кризата трябват 473 млн. долара в следващите шест месеца. Тези суми на практика остават несъбрани: през февруари от тогавашния ѝ, по-нисък размер бяха събрани едва 4%. Според хуманитарни организации реалните нужди в Африканския рог са десет пъти по-големи: 4.4 млрд. долара.

Много от тези хора може да се превърнат в климатични бежанци: Световната организация за миграция очаква ситуацията да застраши поне 15 млн. души. За много от тях решението може да е и единственото, което обичайно привлича вниманието на Европа: масова миграция. Дори в този случай обаче кризата може да остане незабелязана (засега): традиционно бягащите от една африканска държава по-често отиват в друга вместо на Стария континент.

Източна Африка се готви за глад и невиждана суша, докато всички гледат към Украйна

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции