<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132147" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Швейцария ув...

Изтребителите F-16 ще пристигнат най-рано през 2025 година (видео)

03 Юни 2022
0 192

Изтребителите F-16 ще пристигнат най-рано през 2025 година, съобщава bTV.

Машините трябваше да са у нас през 2023 г., но заради COVD епидемията и забавяне в производството доставката беше отложена във времето.

Осемте изтребителя F-16 за българските ВВС се произвеждат в Грийнвил, Южна Каролина. През 2019 г. България купи машините от правителството на САЩ за 2,2 млрд. лева. По време на третия кабинет “Борисов” сумата по сделката беше платена авансово. Тогава страната нямаше кредитна история за разсрочено плащане. Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Изтребителите F-16 ще пристигнат най-рано през 2025 година (видео)

Разликите между F-16 и МиГ 29. Какво казва първият обучен пилот за американските машини (видео)

Разговаряме с вицепрезидента, който отговаря за бизнес развитието в американската световна компания за сигурност и авиокосмически технологии.

„Производствената линия на F-16 е в ход и екипите ни от инженери работят на пълни обороти в завода ни в Грийнвил, Южна Каролина. Процесът започна, след като получихме части от нашите доставчици. Ще започнем да строим първия изтребител за България по-късно през тази година. Много сме развълнувани от този факт. Що се отнася до графика на доставките – той ще бъде предоставен по време на разговори между правителствата на САЩ и България“, обясни за bTV вицепрезидентът Business Development, Integrated Fighter Group в Lockheed Martin Ейми Бърнет.

В момента Lockheed Martin изпълнява поръчки за 128 F-16 блок 70 и 72 от пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14. Трета е България с 8 машини, след това са Тайван с 66 машини и Мароко с 24 машини.

„Първият тестов полет за първия изтребител за България се очаква през 2023 г. Ускоряваме производството и наехме повече от 300 нови служители“, добави Бърнет.

През последните години в САЩ се обучават български пилоти.

Първият от тях – капитан Александър Велинов неотдавна завърши обучението си във въздушната база Морис, щата Аризона в САЩ.

Днес в Европа летят над 700 F-16 и повече от 3000 в света. С над 19,5 милиона летателни часа и 13 милиона полета F-16 продължава да бъде гръбнакът на отбранителните мисии на НАТО.

„Самолетите F-16 блок 70 включват високи технологии като модерна пилотска кабина със съвременни системи за сигурност – например самолетът разполага с доказано животоспасяващ автоматичен механизъм за избягване на наземен сблъсък, което гарантира живота на пилота. За нас сигурността, животът и здравето на пилотите са приоритет номер 1 и се отнасяме изключително отговорно“, добави вицепрезидентът в компанията.

Самолетът F-16 блок 70 е разработен с технологии от 5-то поколение изтребители – F-35 Lightning II и F-22 Raptor. В края на 2021 г. България официално направи запитване за още осем изтребителя, за да допълни боеспособността на своята армия с цяла ескадрила.

„Това става чрез чуждестранните военни продажби, обикновено това са междуправителствени споразумения. Независимо какво ще поиска и ще поръча от технологична гледна точка българското правителство, всичко това ще бъде координирано с Вашингтон. Едва след това ние ще получим информация, за да работим и помогнем на България, като представим гаранции, че можем да доставим машините“, обясни Бърнет.

През април Държавният департамент на САЩ съобщи, че е одобрил продажбата на още 8 бойни самолета F-16 за България.

Oще в същия ден 4-ти април Конгресът е бил уведомен за такава възможна продажба.

“Процесът е много прозрачен. Всеки може да получи информация за това какви интереси има определена страна. Детайлите са част от разговори между двете правителства”, заяви Бърнет.

От Пентагона съобщиха, че това би помогнало за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО. Потенциалната сделка би била за 1,67 млрд. долара или над 2,9 милиарда лева.

Все още София не получила оферта от Вашингтон с конкретни условия, но очаква такава, потвърдиха за bTV от Министерството на отбраната. 

Предстои и политическо решение по въпроса, а според Закона за обраната военни сделки над 100 млн. лева минават през парламента.

Изтребителите F-16 ще пристигнат най-рано през 2025 година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции