<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98475" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: $300 на месец щ...

Жени протестираха за равни права в Кабул – талибаните отговориха с изстрели и сълзотворен газ

04 Септември 2021
0 1722

Жени протестираха за равни права в Кабул – талибаните отговориха с изстрели и сълзотворен газ, пише Свободна Европа. Поне една жена е ранена по време на демонстрацията, показват кадри в социалните мрежи.

Това е вторият протест на афганистански жени през последните дни в контролирания от талибаните Кабул. Участничките в демонстрацията настояват за защита на правата на жените в Афганистан, за справедливост и демокрация. По-рано жени протестираха и в град Херат.

Смели афганистанки излязоха на протест с искане талибаните да разрешат образование на дъщерите им (видео и снимки)

В протеста на 4 септември участваха няколко десетки жени. Той се проведе близо до президентския дворец в столицата на Афганистан. На плакатите на участничките се виждаха надписи “Ние не сме жени от 90-те”.

Жени протестираха за равни права в Кабул - талибаните отговориха с изстрели и сълзотворен газ

Кадри в социалните мрежи, чиято автентичност е потвърдена от Радио Свободна Европа, показват въоръжени талибани да влизат в конфронтация с десетина участнички в протеста. Вижда се как жени кашлят, което е знак, че е възможно да е използван сълзотворен газ. Някои от участничките казват, че са били удряни.

Талибаните твърдът, че ще уважават правата на жените, но съгласно своята собствена интерпретация на ислямските учения. Те казват, че жените ще имат право да работят и да учат извън дома си, което им беше забранено при предишното управление на талибаните. Правозащитниците и самите афганистанци е опасяват, че групировката няма да спази обещанията си.

Жени протестираха за равни права в Кабул – талибаните отговориха с изстрели и сълзотворен газ

Видео: Euronews
Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Кадри в со циа лните мре жи, чиято автентичност е по тв ърдена от Радио Своб одна Евр опа, пока зват въо ръж ени тал иб ани да влизат в кон фрон та ция с десетина учас тн ички в протеста.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции