<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126143" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Обединени па...

Къде в Германия са най-богати и къде – най-бедни

16 Април 2022
0 725

Най-заможните германци са в Хайлброн, а най-зле са нещата в Гелзенкирхен и Дуисбург, сочи актуално проучване. В тези два града хората не изкарават и половината от това, което слагат в джоба си най-богатите, пише Дойче Веле.

Разлики в доходите в Германия има както между Изтока и Запада, така и между Севера и Юга – сочи актуално проучване на фондация “Ханс Бьоклер”. От него излиза, че най-заможните германци са в Хайлброн, а най-зле са нещата в Гелзенкирхен.

В Германия става все по-скъпо

Бедняците и милионерите

42 275 евро годишно влизат чисти в джобовете на жителите на Хайлброн, провинция Баден-Вюртемберг. На второ място е Щарнберг в Бавария с 38 509 евро. Тези два града са в челото на списъка, в чийто край са Дуисбург със 17 741 евро на човек и Гелзенкирхен – със 17 015 – доходите и наполовина не достигат тези в най-богатите градове. Средно за Федералната република нетните приходи възлизат на 23 706 евро.

Къде в Германия са най-богати и къде - най-бедни

Обясненията за различията са много – не на последно място дава отражение това, че в някои по-малки градчета или селца живеят повече милионери, които вдигат нивото на доходите като цяло. Значителен принос за челното място на Хайлброн в класацията има например живеещият там собственик на “Лидл” и “Кауфланд” Дитер Шварц със състоянието си от 43 милиарда евро (именно той е най-богатият германец според данните на списание “Форбс”).

Германия: Какво правят магазините с храните, чийто срок изтича

В Западна Германия продължават да печелят повече

От проучването става ясно и, че над 30 години след Обединението на Германия разликите в доходите не са отпаднали. В т.нар. нови провинции единствено в Потсдам доходите на човек надхвърлят средното за страната равнище.

Къде в Германия са най-богати и къде - най-бедни

Освен разлики между Изтока и Запада, се наблюдават и разлики между Севера и Юга. В Бавария и в Баден-Вюртемберг например се изкарват по около 2600 евро годишно повече, отколкото в останалата част на Германия.

Къде в Германия са най-богати и къде – най-бедни

Източник: Дойче Веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции