<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107986" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Михайлов сле...

Как Боби Михайлов вижда родното първенство по футбол: “Силно, конкурентно и атрактивно”

15 Ноември 2021
0 1023

Как Боби Михайлов вижда родното първенство по футбол: “Силно, конкурентно и атрактивно”.

Борислав Михайлов отговори на въпрос на футболен фен в страницата си във Фейсбук, който от няколко седмици поддържа. Президентът на БФС редовно публикува снимки и текстове, като за първи път влиза в дискусия с някой от привържениците. А техните коментари под публикациите са стотици.

Как Боби Михайлов вижда родното първенство по футбол: "Силно, конкурентно и атрактивно"
Снимка: FB/Боби Михайлов

“Денислав ме пита защо темпото на шампионатните мачове в България е толкова ниско и как може да се промени. Аз не бих казал, че в българското първенство се играе бавен или слаб футбол – напротив.

Първенството ни е интересно, конкурентно и доста атрактивно. Повечето клубове в Първа лига предлагат доста високо професионално ниво за нашите стандарти. Мерилото за силата на едно първенство винаги са били европейските клубни турнири. За втора поредна година България има два отбора в груповата фаза на европейските клубни турнири, което е отличен резултат.

А в ранглистата на УЕФА България е преди страни като Румъния, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Финландия, Ейре и др. и непосредствено след Гърция, Турция, Дания, Норвегия и Швеция. Затова смело може да кажа, че първенството ни е на средно европейско ниво. Това говори както за качеството на футбола, така и за бързината, техническите и физическите способности на футболистите ни.

Вторият въпрос е каква стратегия бих предприел за обучението на треньори, които да са конвертируеми дори на европейския пазар. Обучението и развитието на треньорски кадри на всички нива във футбола ни е сред приоритетите в работата на Българския футболен съюз.

Неслучайно преди няколко години интегрирахме методологията на Аякс в нашата електронна система, която в момента е достъпна и напълно безплатна за над 400 български треньори. Отделно вече взехме решение да финансираме сериозна част от обучението на треньори категория “C”, т. е. тези специалисти, които ще участват активно в създаването на кадри в детско-юношеския и масовия футбол, или основата на футболната пирамида. Работата в Треньорската школата също се реорганизира и предстои да бъдат интегрирани още повече програми за подготовка на футболни специалисти.

Боби Михайлов направи страница във Фейсбук, за да информира за дейността си в БФС

Друг въпрос е дали смятам, че е необходима реформа в детско-юношеските школи и ако – да, каква. Това също е стратегически въпрос за развитието на българския футбол. Той пряко е свързан с подготовката на качествени треньорски кадри – млади и амбициозни специалисти, които са в час с модерните тенденции, при това не само в големите градове и отбори, а най-вече по места – в областите и зоните. Вече споменах и конкретната стъпка, която ние ще предприемем по отношение на лицензите от категория “C”.

Разбира се, това няма да е единственото. Разработваме и програма за стимулиране на клубове, които приоритетно развиват собствени кадри и ги подготвят за професионалния футбол.

Бербатов към Михайлов: Ти ли ще се изживяваш като съдник и моралист?!

Тук отново бих искал да заявя – БФС няма как самостоятелно да реформира, да финансира или да издържа детско-юношеския футбол. Това е сред основните мисии на самите футболни клубове, които са пряко заинтересовани да произвеждат качествени футболисти – било то, за да вдигат нивото на собствените си отбори, или пък да реализират печалба от продажбата им.”

Как Боби Михайлов вижда родното първенство по футбол: “Силно, конкурентно и атрактивно”

Източник: FB/Борислав Михайлов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции