<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135452" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАТО обяви Ру...

Как Митрофанова коментира изгонването на 70 руски дипломати (видео)

29 Юни 2022
0 1036

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова коментира изгонването на 70 руски дипломати. Тя окачестви решението на българското правителство като “безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход”.

Захарова се закани с реципрочни мерки заради изгонените руски дипломати

Как Митрофанова коментира изгонването на 70 руски дипломати (видео)

В изявление за телевизия “Россия-24” тя каза, че САЩ и Великобритания командват България и те са отговорни за изгонването.

Попитана кои сили стоят зад решението на правителството в София, Митрофанова отговори:

“Абсолютно сигурно американците. В случая няма какво да се говори. Тук англичаните и американците изцяло командват тази страна за съжаление”.

Тя отбеляза, че народът на България “помни историята и се грижи за паметниците”.

Митрофанова коментира още, че посолството на Русия в София ще организира набирането на нови служители на мястото на изгонените, като уточни, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 технически сътрудници. По думите й за известен период от време “ще бъде трудно да се работи, особено в консулствата”.

По-късно на страницата на Руското посолство във Facebook беше качен извънреден брифинг на Митрофанова.

Тя обяснява, че в Министерството на външните работи на България са ѝ връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. Втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата“. „В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството”, допълва посланикът.

„Просто обявяване за „персона нон грата” накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води „игра без правила”, обяснява Митрофанова.

Митрофанова допълва, че правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно асиметричен, отговор на подобни „крайно неприятелски действия”.

Източник: Клуб Z, NOVA

Как Митрофанова коментира изгонването на 70 руски дипломати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции