<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122827" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Години ще отн...

Как работи руската военна дезинформация?

20 Март 2022
0 6333

Как работи руската военна дезинформация? Отговор дава Георги Ангелов от Deutsche Welle.

И в социалните мрежи се води война – роднини, колеги и приятели водят ожесточени спорове заради войната в Украйна. Дезинформации се превръщат във “факти” и “мнения”, превземат малки и големи медии и дори намират място във високорейтингови телевизионни програми. Вече и в издания с традиции можем да прочетем дезинформации като “Азовци” са взривили сграда с 200 души, за да спрат евакуацията в Мариупол”. Често се среща и “няма битка за Украйна, има война срещу Русия и тя се води от САЩ”. А после да видим ефекта на социалните мрежи, които работят като супермощен усилвател с алгоритмите си, настроени да показват повече от същото на потребителя.

Какво е психологическа война?

Тази абсурдна ситуация, в която се взима страната на агресора, показва колко успешна е пропагандата на Путин. Тя всъщност е част от войната му. Пропагандата е част от т.нар. психологически операции, чиято цел е намаляване на бойните действия. А в идеалния вариант дори може да ги направи и ненужни. Психологическата война се изучава във военните училища от почти век. Психологическата операция, подпомагаща “възраждането” на СССР и сферата му на влияние, е организирана като по учебник. В последното десетилетие нееднократно бяха провеждани т.нар “стратегически” операции по създаването на “благоприятна среда” за предприемането на военни действия зад граница. “Оперативни” психологически операции подриват доверието във “вражески” лидери, а в някои случаи убеждават населението да сътрудничи по един или друг начин за постигането на поставените тактически цели, пише още в учебниците. Не ви ли звучи познато?

Как работи руската военна дезинформация?

Война от фалшиви новини за войната залива социалните мрежи (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Още през 60-те години на миналия век българският психолог Спиридон Казанджиев посочва, че пропагандата “трябва да почива върху присъщи на човешката природа особености като любопитство, сензация, слабост към слухове, потребност да се търси в тежки моменти виновният, нужда от авторитет, желание да се представим като добри и справедливи. От друга страна, пропагандата трябва да бъде съобразена с психологията на този, срещу когото се извършва. Тя е с неговото културно ниво, народностно съзнание, обществена дисциплина, традиции както в семейния, така и в социалния живот, морал, религия и пр. Най-сетне пропагандата трябва да се съобразява с конкретните условия, нужди и затруднения”.

Нека да видим няколко основни примера на успешно вкоренили се в съзнанието на българина руски пропагандни тези, с които Путин се опитва да оправдае разпалването на войната:

Украйна се управлява от фашисти

Основно “оправдание” на Кремъл за войната е, че Украйна  е “нацистка” държава. Главна опорна точка е съществуването на батальона “Азов”.  Доброволното военно формирование възниква  през 2014-а година с ядро от футболни хулигани и крайни националисти и вече от години е част от украинската армия. Но крайнодесните политически формации нямат тежест в страната. На изборите през 2019-а година крайнодясната партия “Свобода” събра под пет процента и не влезе в парламента. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е от еврейски произход, се обърна към руския си колега с въпроса “Как бих могъл да съм нацист?”.

Украйна извършва геноцид спрямо руснаците

Владимир Путин оправда инвазията си и с геноцид спрямо руското население в Донбас от страна на украинските власти. Геноцидът е “унищожаване на нация или етническа група”. Че няма геноцид беше потвърдено в доклади, публикувани от Съвета на Европа, Върховния комисар на ООН по правата на човека и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ.  Ако имаше геноцид, “загрижената” Русия можеше да алармира горепосочените организации и да го спре. А в обсадения и бомбардиран от Русия индустриален град Азов почти цялото население е рускоговорящо. С други думи руснаци убиват руснаци, за да спре геноцидът над руснаците.

Украйна избива собствения си народ в Донбас

Голяма част от Донбас, в който са т.нар. Донецка и Луганска народни републики, се контролира от Русия чрез местните сепаратистки правителства от 2014-а година.

Според кремълската пропаганда цивилните жертви на украинската армия там са между 13 000 и 14 000 души. Всъщност това са всички жертви от двете страни на конфликта, като цифрата е взета от доклад на ООН. Цивилните жертви от двете страни до 2020-а година са 3400, като 2084 от тях са загинали преди примирието от Минск (2015 г). Примирието е постоянно нарушавано и от двете страни. По данни на ОССЕ от 2016-а до 2020-а година броят на цивилните жертви е 946, от които 227 са на територията, контролирана от украинското правителство, а много повече – 657,са в териториите под контрола на проруските сепаратисти. От статистика на ОССЕ за 2020-а година се вижда, че смъртността се дължи съвсем не толкова на артилерийския или друг обстрел (воден и от двете страни), колкото на мините и невзривените боеприпаси.

Наблюдателите са установили и голям брой нарушения от страна на местните власти на човешките права в териториите, неконтролирани от Киев, като ограничаване на правото на придвижване, мъчения, беззаконие, изчезване на хора и т.н. Границите към Украйна са почти затворени.

САЩ имат биолаборатории в Украйна

Твърдението, че САЩ имат лаборатории за биологични оръжия в Украйна, с които застрашават “славянските” народи е старо. Но преди седмица външният министър на Русия Сергей Лавров и армията я съживиха с добавката, че оръжието било “етнически ориентирано”.

Както всяка пропагандна лъжа, и тази стъпва върху истина. В Украйна има лаборатории още от съветско време. Те са финансирани от американското правителство по програмата за ограничаване на военната заплаха. Руските медии показаха копия от заповеди на Министерството на здравеопазването на Украйна за унищожаване на смъртоносни патогени в няколко от тези лаборатории. Показани бяха и документи от лаборатории в Полтава и Херсон. Те потвърждават, че заповедите са изпълнени, което е логично в зона на военни действия.

Проверката на съдържанията на дезинформациите може да бъде безкрайна и това няма да има голям успех по ред причини. Психолози са установили, че в някои случаи статиите за проверка на фактите дори водят до обратен ефект. Някои хора разбират за конспиративните теории от тях и си казват, че “щом го пише, все има някаква истина”. Единствените работещи мерки са по-голямото количество истинска информация, критично мислене и медийна грамотност. 

Как работи руската военна дезинформация?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции