<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=164386" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повече от 36 000...

Как турски град в епицентъра на земетресението остана непокътнат? (видео)

14 Февруари 2023
0 2668

Как турски град в епицентъра на земетресението остана непокътнат?

Опустошителните земетресения, разтърсили Южна Турция и Сирия на 6 февруари, наред с отчитането на огромен брой жертви повдигнаха и въпроса за качеството на строителството в засегнатите райони. Кадри от разрушенията разкриха сринати до основи сгради на фона на други, останали частично или напълно здрави.

„Ние не позволихме незаконно строителство. Понякога са ми са се ядосвали. Нашият Ерзин е район с население от 42 хиляди, на 15-20 километра от Османие и на 110 километра от Хатай. Въпреки това, слава Богу, нямаше загуба на живот, няма наранявания, няма разрушения“, споделя кметът на Ерзин Уклез Елмазоглу, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Как турски град в епицентъра на земетресението остана непокътнат? (видео)

Ерзин е малък град в засегнатата от трусовете провинция Хатай. В него обаче нито една сграда не е разрушена, жертви на земетресенията там няма.

За съжаление обаче, страданието не подмина жителите на Ерзин – мнозина от тях са загубили близки сред преместилите се да живеят извън града хора.

„50-60 от нашите граждани, живеещи извън Ерзин – в Искендерун, Хатай и Османие, загинаха. Щастливи сме за нашия собствен окръг. Но, разбира се, радостта ни остана непълна заради всички тези смъртни случаи“, разказва кметът Елмазоглу.

Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

На този фон

Ерзин изглежда като малко изолирано изключение на спазените строителни норми. Той сякаш е останал незасегнат от корупцията и злоупотребите, довели до безконтролния строеж. На този фон и след т. нар. амнистия за хилядите нарушители, държавата предприе показни арести на строителни предприемачи, но след трагедията.

Властите в Турция арестуват предприемачи заради срутените сгради (видео)

В Истанбул бе задържан управител на строителна площадка и технически представител на 12-етажната жилищна сграда „Емре“ в Газиантеп, която се срути след земетресението. Според данните, с които разполага разследването, колоните на първия етаж може да са били незаконно отрязани и в нарушение на техническите разпоредби, което е довело до пълното разрушаване на сградата.

Как турски град в епицентъра на земетресението остана непокътнат? (видео)

Как турски град в епицентъра на земетресението остана непокътнат

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции