<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България е за...

Какви са исканията на Турция, за да допусне влизането на Швеция и Финландия в НАТО? (видео)

16 Май 2022
0 3076

Какви са исканията на Турция, за да допусне влизането на Швеция и Финландия в НАТО? Отговор дава материал на NOVA.

Турция изложи редица искания, за да се съгласи с приемането на Финландия и Швеция в НАТО. Алиансът може да се разшири, само ако всички страни членки дадат съгласие.

Министрите на външните работи на натовските страни завършиха срещата си в Берлин.

Там обсъждаха главно присъединяването на скандинавските страни и войната в Украйна.

Основните претенции на Турция са към Швеция. Анкара иска Стокхолм да спре подкрепата си за ПКК и други кюрдски организации. Турция е недоволна още от ролята на Швеция и Финландия в опитите да ѝ наложи оръжейно ембарго след кампанията в Сирия.

Скъп и опасен проект: Турция строи атомна

“Турция винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО. Дори когато редица страни членки бяха против разширянването с някои държави от нашия регион и на Западните Балкани. Но НАТО не е просто международна организация. Това е алианс. Не става дума само за сигурност, а и за солидарност”, заяви турският  външен министър Мевлют Чавушоглу.

След преговорите в Берлин генералният секретар на НАТО каза, че е уверен в намирането на решение за съображенията на Турция. Но засега конкретни стъпки не бяха обявени.

На този фон Финландия потвърди, че ще подаде официално искане за влизане в НАТО. Хелзинки обяви тези планове по-рано през седмицата. Днес потвърди решението си.

“Взехме важно решение в сътрудничество между правителството и президента. Надяваме се, че парламентът ще го подкрепи в скоро ще внесем искането за членство”, заяви Сана Марин, министър-председател на Финландия.

Русия нарече присъединяването на Финландия към НАТО “заплаха за сигурността им”.

Но финландците настояват, че точно действията на руснаците в Украйна са ги принудили да се откажат от неутралитета си. А самата инвазия очевидно не върви по план. НАТО смята, че руснаците се провалят на бойното поле.

“Войната на Русия в Украйна не върви както бяха планирали в Москва. Провалиха се да вземат Киев. Оттеглят се от Харков. Голямата им офанзива в Донбас спря. Русия не постига стратегическите си цели”, отбеляза Йенс Столтенлерг, генерален секретар на НАТО.

НАТО смятат, че плановете на Владимир Путин са да отслаби НАТО и да внесе разделение между Европа и Северна Америка. Досега той постига обратното, каза Столтенберг.

Какви са исканията на Турция, за да допусне влизането на Швеция и Финландия в НАТО?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции