<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150035" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: The Wall Street Journal:...

Какво да очакваме от изборите в САЩ

07 Ноември 2022
0 146

Какво да очакваме от изборите в САЩ?

Републиканската партия има малка преднина преди изборите за Конгреса на САЩ във вторник. Това показват последните социологически проучвания, цитирани от BBC, пише Свободна Европа.

Републиканците са фаворити за спечелване на контрола над Камарата на представителите, където според прогнозите взимат 246 места срещу 221 за демократите.

Резултатът за Сената все още не е ясен, като там се очаква резултатите да са близки до равенството. Гласувания ще има за 35 от общо 100 места в горната камара.

Какво да очакваме от изборите в САЩ

Забраната за аборти в САЩ – риск за жените по цял свят (“Коментарът на Господарите”)

Спечелването на едната от двете камари ще затрудни сериозно законодателната програма на президента Джо Байдън. В момента демократите държат и двете, което позволява почти всички предложения на президента на САЩ да бъдат приемани.

Последно републиканците доминираха в долната камара на парламента до ноември 2018 г. Контролът над Сената беше загубен през януари 2021 г. В момента силите в горната камара са изравнени 50 на 50 между републиканци и демократи. Демократите имат превес заради вицепрезидента Камала Харис, която е председател на Сената по право.

Президентът Байдън говори на митинг в Ню Йорк, на който подкрепи губернатора Кати Хочул. В речта си той нарече изборите “точка на пречупване”, която ще определи следващите 20 години. Той каза на избирателите в колежа “Сара Лорънс”, че избират между две “коренно различни визии за Америка”.

Доналд Тръмп, беше в Маями, където за пореден път повтори тезата си, че демократите водят Америка към “комунизъм”.

“Демократите искат да превърнат Америка в комунистическа Куба или социалистическа Венецуела”, заяви Тръмп.

Ако демократите загубят и двете камари, Джо Байдън ще се окаже в ситуацията, в която беше Барак Обама във втората половина на втория си мандат и почти всички негови предложения, най-вече за назначения на съдии, бяха блокирани.

Освен изборите за Конгрес в САЩ ще се проведат и избори за губернатори, както и за позиции в щатските и федералните власти. Основни теми в кампаниите бяха правото на аборт, икономическата ситуация в страната, мигрантите, както и изборните права.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Какво да очакваме от изборите в САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции