<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116541" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев: Отваря...

Какво пишат македонските медии за посещението на Ковачевски в България?

26 Януари 2022
0 1181

Какво пишат македонските медии за посещението на Ковачевски в България?

Сред водещите теми в македонските медии днес са резултатите от съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония в София, пише NOVA.

Под заглавие “Ковачевски и Петков са доволни от междуправителственото заседание и плановете на работните групи” опозиционният вестник “Нова Македония” представя целите и задачите на българо-македонските работни групи.

Изданието отбелязва, че сред приоритетите на работната група за телекомуникации е намаляването на цената на роумнига между двете страни. По думите на Ковачевски, освен Коридор номер 8, най-голям инфраструктурен проект остава самолетната връзка София-Скопие. А също и улесняването на пътния транспорт, пише още вестникът.

Опитът на новите правителства и премиери Ковачевски и Петков с по-различен подход да постигнат по-голям ефект буди надежда. Въпросът обаче е дали ще донесе истинско решение, коментира Панде Колемишевски в “Нова Македония”. Той подчертава, че сега в така очертаващите се разговори няма определена дата и срокове за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Какво пишат македонските медии за посещението на Ковачевски в България?
Булфото
“Начинът на говорене на Петков да е по-мек от този на Бойко”

“В българската политика може и да е променен “макиажът”, гримът и прическите на дамите, отговарящи за външните работи, начинът на говорене на Петков да е по-мек от този на Бойко, но при тях не е сменено нищо съществено, нищо решаващо”, пише още Колемишевски.

Още един граничен пункт ще свързва България и Северна Македония

Близкият до ВМРО-ДПМНЕ вестник “Република” обобщава резултатите от вчерашното междуправителствено заседание под заглавие “Ковачевски: Кирил и аз искаме екселски таблици, срокове и резултати”. Оттам цитират още думите на премиера на Северна Македония, че заседанието е успех, тъй като само седмица след “нашата първа среща с българския премиер Кирил Петков се договорихме да работим по теми, които ще подобрят икономиката, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, всичко, което означава по-добра комуникация между хората”.

“Ковачевски-Петков: Има воля за бърз напредък във взаимоотношенията”

Това извежда в заглавие независимият „Вести”.

Изданието посочва, че по отношение на искането на София македонците с българско самосъзнание да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония, Ковачевски е изтъкнал, че в конституцията на страната са включени и други етнически общности. По думите му е нормално гражданите, които се самоопределят по друг начин, да искат да влязат в основния закон. Това обаче е процес, който минава през няколко фази и институции.

Какво пишат македонските медии за посещението на Ковачевски в България?

Вестник „Курир” извежда в заглавие по тази тема “Българите ще станат държавотворен народ: Ковачевски обяви конституционни промени”. По думите на премиера Ковачевски, конституционните промени са процес, който Северна Македония трябва да осъществи по пътя си към ЕС. Основният закон ще трябва да се адаптира. А понеже страната е мултиетническа, общностите имат право да поискат да бъдат част от конституцията. Необходими са две трети от гласовете в парламента, за да влезе в сила това изменение.

Радев: Отваряме вратата на Скопие към ЕС, ако впишат българите в северномакедонската конституция (видео)

Във връзка с този коментара на Ковачевски македонските издания цитират заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисайловски. „Ако България иска българите да влязат в нашата конституция, защо тогава македонците да не влязат в българската конституция?”, заяви той в предаване на Алфа ТВ. Мисайловски подчерта също така, че в преговорите между България и Северна Македония трябва да има реципрочност.

“Вечер” цитира по темата Йован Донев, бивш посланик на Северна Македония във Великобритания, според когото „освен договора, който е подписал предишният премиер Зоран Заев, сега вече ще имаме още един договор, за който настоява българската страна и който нашата страна приема и затова очевидно премиерът Ковачевски прие днес искането за българите в Македония, обвързвайки го само времево с приема в ЕС”. По думите му искането е прието без никаква реципрочност.

Какво пишат македонските медии за посещението на Ковачевски в България?

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции