<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121039" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Google блокира р...

Какво представлява Запорожката АЕЦ, овладяна от руснаците?

04 Март 2022
0 1996

В ранните часове на деня Украйна съобщи, че руските сили са превзели Запорожката атомна електроцентрала, подпалвайки намиращ се в близост учебен корпус. Възникналият пожар породи опасения, че може да се стигне до голяма авария. Украинските власти и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обаче заявиха, че сигурността на централата не е засегната.

Но какво знаем за централата?

Запорожката АЕЦ се намира в Южна Украйна, на река Днепър и на 525 км от Чернобил, пише NOVA.

Става дума за най-голямата ядрена електростанция в Европа с производствен капацитет от близо 6000 мегавата. Това е достатъчно за захранването с електричество на около четири милиона домакинства.

Руските войски са превзели най-голямата АЕЦ в Европа (видео)

Какво представлява Запорожката АЕЦ, овладяна от руснаците?

Изграждането на първия ѝ реактор започва през 1979 г., когато Украйна е част от Съветския съюз. Централата е открита през 1985 г. Днес тя разполага с шест съветски реактора тип ВВЕР-1000, последният от които започва да работи през 1995 г.

Тези реактори са с годност между 40 и 60 години. С напредъка на технологиите има възможност животът им да се окаже дори по-дълъг.

Замисълът за този тип реактори, при които се използва вода под налягане и които се смятат за едни от най-сигурните, е заимстван от този за реакторите в ядрените подводници. Като се различава от концепцията на реакторите в Чернобил.

Балаковската АЕЦ, разположена на Волга в Южна Русия, и АЕЦ “Козлодуй” на река Дунав в България, са снабдени със сходна технология. Начинът на производство, който е възприет при този тип реактори, позволява поддържането на по-ниски нива на радиация за персонала на атомните централи.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата от четирите действащи АЕЦ в Украйна. Заедно те генерират около половината от електричеството в страната. 

Запорожката АЕЦ е от стратегическа важност за Русия, тъй като се намира на около 200 км от Крим, който бе анексиран от Москва през 2014 г.

Какво представлява Запорожката АЕЦ, овладяна от руснаците

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции