<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134707" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков: За ме...

Какво следва след оставката на правителството?

23 Юни 2022
0 2612

Какво следва след оставката на правителството? Отговор дава материал на Dir.bg.

След като кабинетът “Петков” бе свален със 123 гласа “за” вота на недоверие, от този миг нататък се завърта конституционната рулетка в опит да се излъчи ново правителство в рамките на 47-то Народно събрание.

Основният закон на страната дава три шанса това да се случи.

На ход е държавният глава Румен Радев. Той трябва да проведе политически консултации с партиите от Народното събрание и да връчи мандат на най-голямата парламентарна група. Това е “Продължаваме промяната”.

Ако партията на току-що сваления от поста му премиер Кирил Петков не успее да състави правителство в 7-дневен срок, то следва втората по големина парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС. Тя ще получи от държавния глава своя шанс за втори опит за правителство.

Какво следва след оставката на правителството?

Бурни аплодисменти за кабинета “Петков” на излизане от НС (видео)

Няма обаче установен конкретен срок кога президентът Румен Радев да връчи първия мандат.

Ако след още една седмица и втората по големина политическа сила върне празна папката с неизпълнен мандат, то президентът връчва третия и последен мандат на парламентарна група по негов избор.

Едва след трети, неуспешен опит на парламентарните политически сили да излъчат редовен кабинет, президентът разпусĸa 47-отo Народното събрание. Тогава се назначaвa служебно правителство и cвиĸвa предсрочни парламентарни избори. 

Докато тече процедурата, която започва от момента на връчването на първия мандат, Народното събрание провежда своите редовни заседания.

Какво следва след оставката на правителството?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции