<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141025" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нападнаха с н...

Какво знаем за Салман Рушди?

13 Август 2022
0 235

От 33 години Салман Рушди е ходеща мишена и живее със страха да бъде убит заради думите си. Писателят много добре знае чувството от това да получаваш смъртни заплахи, хората да те мразят и правителството да те принуди да се криеш. И всичко това само защото е написал книга, пише Булевард България.

Нападнаха с нож писателя Салман Рушди по време на лекция в американски град (видео)

Новината за нападението над Рушди беше шокираща, но не и изненадваща. В петък той беше атакуван по време на лекция в град Шътокуа, щата Ню Йорк и след това откаран в болница. Към момента той е на командно дишане и е с опасност да изгуби едното си око. Заподозреният е задържан, но все още никой не знае какви точно са били мотивите му. Предположения обаче не липсват.

Първата му публикувана книга, озаглавена “Гримус”, не постига голям успех, но някои критици виждат в него автор със значителен потенциал. Отнема му пет години, за да напише втората си книга – “Децата на полунощ”, която печели престижната наградата “Букър” през 1981 г., и е продадена в половин милион екземпляра.

“Сатанински строфи”

Напрежението около него обаче се заформя с публикуването на четвъртия му роман “Сатанински строфи” през 1988 г., който се превръща в най-противоречивата му творба и предизвиква невиждани по мащабите си международни реакции.

Романът е вдъхновен отчасти от живота на ислямския пророк Мохамед и получава одобрението на британската критика. Реакцията сред мюсюлманските общности обаче съвсем не е топла. Редица мюсюлмански лидери обвиняват Рушди в богохулство и смятат, че романът му се подиграва с исляма.

Шведският карикатурист, нарисувал пророка Мохамед като куче, загина в катастрофа

Наред с други неща те се противопоставят и на това, че на две проститутки в сюжетната линия са дадени имената на съпругите на пророка Мохамед. Дори самото заглавие се отнася до два стиха, премахнати от Корана, защото Мохамед смятал, че те са вдъхновени от дявола.

Индия е първата страна, която забранява романа, а Пакистан, както и различни други мюсюлмански държави, заедно с Южна Африка следват примера ѝ.

Книгата предизвиква серия от протести във Великобритания и други страни, в които участват хиляди мюсюлмани. Много от тях дори публично изгарят копия от романа. Година по-късно вече покойният лидер на Иран Рухолах Хомейни забранява произведението му в страната и издава указ, в който призовава за смъртта на Рушди.

Нападението над писателя в Ню Йорк е показателно, че преследването срещу него така и не е спирало. Той се е превърнал в един от най-известните застъпници на свободата на изразяване. За него правото да изразяваш мнението си, за каквото и да било, е универсално.

Повече за автора на “Сатанински строфи”, можете да прочетете тук.

Какво знаем за Салман Рушди?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции